Influenta preparatului “FITOMAG” asupra intensitatii preceselor de maturare la fructele de mar pe durata perioadei postrecolte
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
545 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-28 23:14
SM ISO690:2012
BUJOREANU, Nicolae, BEJAN, Nina, GAVIUC, Ludmila, HAREA, Ivan, NICUŢA, Alexandru. Influenta preparatului “FITOMAG” asupra intensitatii preceselor de maturare la fructele de mar pe durata perioadei postrecolte. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 86.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Influenta preparatului “FITOMAG” asupra intensitatii preceselor de maturare la fructele de mar pe durata perioadei postrecolte


Pag. 86-86

Bujoreanu Nicolae, Bejan Nina, Gaviuc Ludmila, Harea Ivan, Nicuţa Alexandru
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
Disponibil în IBN: 19 martie 2020



Teza

Problema păstrării de lungă durată a fructelor atrage atenţia unui cerc larg de cercetători şi producători. Interesul deosebit, acordat acestei probleme, constă în asigurarea populaţiei cu fructe, struguri şi legume pe o durată cât mai extinsă a anului. În prezent tehnologiile de păstrare a producţiei agricole, aplicate în republică nu asigură menţinerea la un nivel înalt a calităţii şi rezistenţei acesteia la diferite dereglări funcţionale şi boli fungice pe durata perioadei postrecoltă. Necesitatea în perfecţionarea metodelor de păstrare existente, a dus la elaborarea a noi procedee şi remedii de păstrare a producţiei agricole. Unul dintre aceste procedee este aplicarea preparatului „Fitomag”, a cărui substanţă activă este 1-MCP (1-metilciclopropen). Procedeul elaborat constă în tratarea fructelor şi legumelor climacterice la iniţierea păstrării, aplicând inhibitorul sintezei etilenei „Fitomag” în concentraţiile de 0,2-0,5g/m3. Preparatul „Fitomag”, utilizat în concentraţiile indicate, nu este nociv sănătăţii omului şi mediului înconjurător. Experienţele montate, privind determinarea gradului de influenţă a inhibitorului sintezei etilenei „Fitomag” asupra intensităţii proceselor de maturare-senescenţă la fructele de măr, au fost efectuate în condiţiile celulelor frigorifice ale bazei experimentale “Carpotron” a Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM. Fructele de măr de soiurile Florina, Renet Simirenco, Idared şi Golden Delicious la iniţierea păstrării, au fost tratate-fumegate cu inhibitorul sintezei etilenei „Fitomag” în dozele de 0,22 şi 0,44 g/m3 şi păstrate în celulele frigorifice o perioadă de 120 zile la temperatura de 10C şi umiditatea relativă a aerului de 85-90%. Pe durata perioadei de păstrare, atât în fructele martor, cât şi în cele tratate, au fost înregistrate modificări în conţinutul substanţelor plastice. Rezultatele obţinute au demonstrat că influenţa preparatului a fost atât de evidentă la toate fructele de soiurile de măr luate în studiu, încât intensitatea proceselor de biodegradare a indicilor biochimici cercetaţi (glucidele, acizii organici, acidul ascorbic, masa uscată), a fost cea mai scăzută pe întreaga perioadă de păstrare, în raport cu fructele martor. Spre exemplu, conţinutul acidului ascorbic în variantele de experienţă, a fost mai sporit faţă de cel din fructele martor cu 0,82-4,10 mg/%, conţinutul acizilor titrabili cu 0,07-0,26%, conţinutul glucidelor cu 0,02-2,00%, iar conţinutul masei uscate cu 0,5-2,2%, în dependenţă de soiul de măr cercetat. Conţinutul mai sporit al substanţelor plastice în fructele tratate faţă de cel din fructele martor la finele păstrării denotă, că preparatul cercetat a încetinit activitatea complexului enzimatic în reacţiile de oxido-reducere a substanţelor plastice, implicate în procesele de maturare-senescenţă a fructelor. Fructele din variantele de experienţă, la momentul externării de la păstrare, s-au evidenţiat prin fermitatea mai sporită a ţesuturilor, prospeţimea, aroma şi gustul mai pronunţate faţă de fructele martor, fapt ce permite să considerăm, că perioada de păstrare şi consum a lor ar putea fi prelungită cu încă 30-45 zile, în raport cu fructele netratate ale aceloraşi soiuri de măr cercetate.