Consideratiuni asupra ameliorarii in perspectiva a sortimentului viticol in Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
424 3
Ultima descărcare din IBN:
2022-10-04 20:13
SM ISO690:2012
SAVIN, Gheorghe. Consideratiuni asupra ameliorarii in perspectiva a sortimentului viticol in Republica Moldova. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 175.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Consideratiuni asupra ameliorarii in perspectiva a sortimentului viticol in Republica Moldova


Pag. 175-175

Savin Gheorghe
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 18 martie 2020



Teza

Viţa de vie (Vitis L.) este una din culturile care în Republica Moldova asigură o importantă cotă în export, strugurii având o contribuţie majoră în diversificarea pieţei, iar produsele obţinute fiind de o înaltă valoare nutritivă şi curativă. În scopul reducerii factorilor de risc, cauzaţi de temperaturile joase din timpul ierniişi patogeni, sporirii eficienţei economice a vitiviniculturii, rezolvarea cardinală a problemei poate fi realizată prin sinteza soiurilor noi, a căror rezistenţă este asigurată de constituţia genetică a plantei, iar studiul şi stabilirea legităţii heritabilităţii rezistenţei la factorii abioticişi biotici stresanţi ai mediului ambianteste calea magistrală de creare a astfel de genotipuri. Au fost stabilite concluziile teoretice şi practice, care a stat la baza formulării şi îndeplinirii programelorde ameliorare genetică a viţei de vie, iar rezultatele obţinute au infirmat scepticismul vehiculat referitor la posibilitatea creării unui sortiment apiren, adaptat specificului condiţiilor noastre pedoclimatice. Pentru prima dată s-a dovedit posibilitatea creăriiunui astfel de sortimentpentru nişa geografică carpato-danubiano-pontică. Sarcinile noi de modernizare a sortimentului: maturare timpurie, calitate înaltă a producţiei, apirenie, rezistenţă sporită la factorii nefavorabili ai mediului ambiant, au determinat obiectivele şi principiile de fondare a noii Colecţii ampelografice – nucleul Genofondului actual al viţei de vie. Peparcursul anilor a crescut ponderea genotipurilor introduse ce posedă calităţi complexe: maturare timpurie, apirenie, rezistenţă biologică.Resursele genetice ale viţei de vie, prezente in situ şion farm, completează diversitatea Genofondului şi prezintă interes teoretic ca valoare, fiind o componentă strategică a conservării diversităţiişi utilizării în programele de ameliorare. Astfel, a fost creat şi acumulat un materialul biologic iniţialprebreeding cu însuşiri complexe, fiind considerabil lărgită originea surselor caracterelor de importanţă strategică pentru dezvoltarea viticulturii: - rezistenţă avansată la factorii abiotici şi biotici nefavorabili: provenită (moştenită) de la speciile sălbatice de viţă de vie originare din America de Nord şi Orientul Îndepărtat; resurse de rezistenţă din sânul V.vinifera L., ce cuprind întreg arealul de la Peninsula Iberică până în Asia Mijlocie, inclusiv soiurile autohtone româneşti; o gamă foarte largă de resurse (genotipuri) interspecifice de diversă origine; - grad diferit de apirenie: genotipuri V.vinifera din Asia Mijlocie, Caucaz, Orientul Mijlociu, SUA; genotipuri interspecifice de diversă origine, inclusiv cu participarea V.labrusca, a hibrizilor complecţi Seive-Villard, a altor hibrizi complecşi; - maturare timpurie, productivitate: surse foarte variate, provenind din speciile V.vinifera, V.labrusca, cât şi interspecifice. Accelerareaprocesului de ameliorare, realizarea unor scheme de încrucişări, care nu sunt posibile prin metodele convenţionale şi atingerea unei precizii mai înalte în modificările dorite ale genomului ar fi unele dintre oportunităţile ce le oferă biotehnologiile moderne în valorificarea diversităţii resurselor genetice viticole pentru iniţierea unor programe de perspectivă complexe.