Soi nou de cais – Vasile Cociu
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
507 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-11 23:43
SM ISO690:2012
PÎNTEA, Maria. Soi nou de cais – Vasile Cociu. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 169.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Soi nou de cais – Vasile Cociu


Pag. 169-169

Pîntea Maria
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Disponibil în IBN: 18 martie 2020



Teza

Necătînd la condiţiile edafice şi climatice locale foarte variabile din perioada de risc a dezvoltării mugurilor de rod (iarna-începutul primăvarerii), caisul reprezintă specia tradiţional preferată din timpuri străvechi pe teritoriul Republicii Moldova. Actualmente sunt sofisticate cerinţe tot mai deosebite pentru fructul de cais ca atare. Spre exemplu, fructele, ce urmează a fi consumate în stare proaspătă trebuie să fie mari (cu masa mai mare de 60 de grame la cultivarea cu irigare), de formă preponderent sferică, atractiv colorate (oranj – roşu, pieliţă fină), cu pulpa fermă dar suculentă, textura fără fibre evidente, gust echilibrat şi aromă puternică de cais, cu un conţinut înalt de substanţe importante pentru sănătatea omului. Fructele preconizate procesărilor industriale trebuie să posede formă şi mărime constantă, pulpă de culoare uniformă după fierbere sau dehidratare, cu conţinut ridicat în zahăr, pectine, macro- şi microelemente, rezistenţă la transportare şi manipulări; sâmbure mic, detaşabil de la pulpă. Astfel, problema diversificării şi lărgirii conveierului varietal de fructe atît pentru consum în stare proaspătă, cît şi pentru transformare industrială este foarte actuală şi necesită efectuarea cercetărilor complexe, inclusiv şi prin implementarea soiurilor create în diferite zone de cultivare a speciei. În cadrul programului de ameliorare genetică şi creare de noi soiuri de cais pentru Republica Moldova în perioada 1985-2012 s-au efectuat lucrări de ameliorare (inclusiv hibridări intravarietale dialele), evaluare, testare de stat şi de producţie în vederea creării de genotipuri performante. În lucrarea de faţă se prezintă însuşirile biologice, agronomice şi de producţie a soiului de cais Vasile Cociu, înregistrat în Catalogul Soiurilor de Plante pentru anul 2013 cu acceptarea cererii respective de Brevetare (AGEPI, Republica Moldova). Soiul de cais Vasile Cociu este obţinut la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare din Republica Moldova prin încrucişarea soiurilor Stark Early Orange x Kostiujenskii. Pomul. Vigoarea: medie cu coroana oblong rotunjită. Intrarea pe rod: anii 3-4, producţia crescînd rapid de la an la an. Productivitatea: 14-20 t/ha. Polenizatori eficienţi: Krasnoşciokii, Moldavskiiolimpieţ, Kostiujenskii, StarkEarly Orange. Rezistenţa: comparativ rezistent la boli, şi foarte rezistent la geruri de iarnă. Zona de cultivare: înregistrat în Registrul soiurilor de plante de perspectivă pentru toate zonele de cultivare a caisului din Republica Moldova din anul 2013. Fructul. Mărimea: masa medie 48-80g. Forma: ovoidal-alungită cu vîrful punctat, cu sutura ventrală mediu proeminentă. Pieliţa: glabră, fină, elastică, portocalie, netedă cu roşu aprins pe mai mult de 80% din suprafaţă. Pulpa: fermă şi fină, galbenă-portocalie, suculentă, dulce-acidulată cu gust excelent la maturarea deplină. Conţinut: substanţa uscată-12-14%; zahăr total-5.0-6,2%; acizi titrabili-2,0-2,4; substanţe colorante şi tanante-48,0-50,0 mg/%; vitamina C-15,0-16,0 mg/%. Sîmburele relativ mic, se detaşează uscat de la pulpă. Epoca recoltării:ultima săptămîmă a lunii iunie-prmasăptămînă a lunii iulie. Fructele sunt rezistente la manipulare şi transport. Utilizarea: pentru consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială. Avantaje, efectul economic şi social preconizat. Soi de cais cu coacere timpuriu-medie a fructelor de calibru mare şi atractivitate înaltă, care completează conveierul de utilizare a fructelor proaspete de cais de calitate excelentă şi sezonul de prelucrare a fructelor acestei specii. Efectul economic constituie peste 3550 lei/ha. Estesoi autorizat pentru răspîndire în Republica Moldova. Datorită calităţilor deosebite ale fructelor şi rezistenţei bune la factorul termic (atît gerurile de iarnă, cît şi seceta atmosferică din perioada de dezvoltare a fructelor) soiul poate fi cultivat in mai multe microarealuri agricole din cadrul zonelor, specificate pentru pomicultură în republica Moldova, unde deja a fost încercat în producţie. Fiind recoltat la maturarea tehnică, poate fi transportat la distanţe lungi datorită fermităţii deosebite a fructelor.