Mary Gratefully – soi nou de tomate pentru cultivare in cimp deschis neprotejat
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
464 0
SM ISO690:2012
MIHNEA, Nadejda, GRATI, Vera, LUPAŞCU, Galina, BOTNARI, Vasile, MIHNEA, Mihaela. Mary Gratefully – soi nou de tomate pentru cultivare in cimp deschis neprotejat. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 168.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Mary Gratefully – soi nou de tomate pentru cultivare in cimp deschis neprotejat


Pag. 168-168

Mihnea Nadejda, Grati Vera, Lupaşcu Galina, Botnari Vasile, Mihnea Mihaela
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 18 martie 2020



Teza

Ca rezultat al cercetărilor efectuate în ameliorarea tomatelor la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, au fost create şi promovate în ţară soiuri noi valoroase, cu diferit grad de precocitate, productivitate înaltă, conţinut sporit de substanţe uscate, fructe de diferite mărimi, rezistente la factorii biotici şi abiotici. Lucrarea are drept scop prezentarea caracterelor cantitative şi calitative ale soiului de tomate Mary Gratefully (în memoria distinsei cercetătoare, dr.M.Grati) creat la IGFP, ca rezultat al activităţilor de cercetare în perioada 1998-2010. Soiul este destinat pentru cultivare prin răsad. Soiul Mary Gratefully a fost creat prin hibridarea tomatelor de cultură cu cele spontane: Potoc x F1 (Gruntovîi gribovschii x L. cilense) și este timpuriu. Însuşirile de bază ale soiului sunt prezentate în tabel. Tabel. Însuşirile de bază ale soiului de tomate Mary Gratefully Nr. Caracter Date 1 Precocitate Timpurie 2 Producţie, t/ha 58,0-66,0 3 Tip de creştere Determinant 4 Înfrunzirea Medie 5 Intensitatea culorii verzi Verde închis 6 Poziţia frunzelor faţă de axul central Orizontală 7 Inflorescenţă: tipul (legatul al 2-lea, al 3-lea) Simplă, semicompusă 8 Pedunculul fructului Fără articulaţie geniculată 9 Forma fructului Rotundă 10 Culoarea fructului imatur Verzuie, fără pată la bază 11 Culoarea fructului copt Roşie 12 Mărimea fructului, g 80-100 13 Numărul de camere seminale 2...4 14 Grosimea pericarpului, mm 5,6 15 Conţinutul de seminţe în fruct > 100 16 Substanţă uscată,% 4,5-5,3 17 Coeficientul de zahăr/aciditate 11,0 18 Rezistenţa la frig, % 85-90 19 Rezistenţa la arşiţă,% 55 Soiul are tufă determinată, fără port erect, bine dezvoltată, cu 5-6 lăstari de rod. Lungimea lăstarului principal este de 65-75 cm, primele internoduri au 2,0-2,3 cm, iar următoarele - 6,0-8,0 cm. Fructul este rotund, cu suprafaţă netedă, pedicel fără articulaţie geniculată, greutatea de 80-100 g. Fructele necoapte sunt verzi fără pată verde la bază, cele coapte - au culoarea roşie uniformă, cu 2-4 loje seminale, pericarp de 3-4 mm, conţine multe seminţe, rezistă bine la lovituri mecanice. La creşterea prin răsad,durata perioadei de vegetaţie este de 106 -113 zile. Fructele conţin 4,6-5,3%substanţe uscate, 3,9-4.21% zahăr, 24,9 - 30,3 mg/% vitamină C, 0,28-0,38% aciditate. Recolta generală – 58,0-66,0 t/ha, recolta marfă 53,0-61,0 t/ha. Soiul are rezistenţă sporită la frig (85-90%) în faza de germinare a seminţelor şi perioada apariţiei plantulelor. Soiul este propus pentru fabricarea pastei de tomate şi consumare în stare proaspătă.