Note pentru un proiect de valorificare a patrimoniului cultural: „Peisaje arheologice eneolitice. Așezările culturii Cucuteni și mediul lor natural și antropic”
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
464 6
Ultima descărcare din IBN:
2021-10-25 18:21
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902/903(4) (17)
Arheologie (937)
Preistorie. Vestigii preistorice, artefacte, antichități (2097)
SM ISO690:2012
ȚURCANU, Senica. Note pentru un proiect de valorificare a patrimoniului cultural: „Peisaje arheologice eneolitice. Așezările culturii Cucuteni și mediul lor natural și antropic”. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații in dezvoltarea societatii durabile de maine: dedicată zilelor europene ale patrimoniului, Ed. 1, 23-24 septembrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, 2019, Ediția 1, p. 76. ISBN 978-9975-3290-4-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicații in dezvoltarea societatii durabile de maine
Ediția 1, 2019
Conferința "Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine"
1, Chişinău, Moldova, 23-24 septembrie 2019

Note pentru un proiect de valorificare a patrimoniului cultural: „Peisaje arheologice eneolitice. Așezările culturii Cucuteni și mediul lor natural și antropic”

CZU: 902/903(4)

Pag. 76-76

Țurcanu Senica
 
Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași
 
 
Disponibil în IBN: 26 februarie 2020


Rezumat

Gândită pe termen lung, o politică culturală dirijată pentru valorificarea uimitoarei moșteniri cultural cucuteniene presupune atât valorificarea științifică pentru specialiști, cât și pentru publicul larg iubitor de artă, istorie și arheologie, permițând, pe de o parte, identificarea noastră într-o lume a globalizării, dar și, pe de altă parte, dezvoltarea turismului cu rezultate semnificative din punct de vedere economic. În prezent, se cunosc câteva mii de așezări aparținând diferitelor faze ale culturii Cucuteni. unele dintre acestea au beneficiat de săpături arheologice de amploare, altele au fost doar sondate, în timp ce majoritatea au fost identificate doar pe calea cercetărilor de suprafață. Cu toate acestea, în toate cazurile, se pot iniția studii extinse privind modul în care mediul natural a fost modelat din punct de vedere antropic. Răspunzând unui interes internațional crescut în direcția cunoașterii fascinantei  civilizații Cucuteni, scopul acestei comunicări este de a atrage atenția asupra metodelor de cercetare care ne pot permite reconstituirea peisajelor arheologice ale epocii culturii Cucuteni. Printre aceste metode non-invazive se numără cercetări cum sunt aerofotografia, geofizica și topografia arheologică. De asemenea, studiile de palinologie permit reconstituirea vegetației preistorice și a impactului locuirilor umane asupra mediului înconjurător. Rezultatele acestor investigații ne vor permite, apoi, inițierea unor modelări ideale (computerizate, 3D) ale peisajului specific culturii Cucuteni, utile nu doar înțelegerii dinamicii habitatelor epocii respective, ci și pentru punerea în valoare în scop turistic a unor obiective arheologice în conformitate cu mediul natural și antropic în care au evoluat.   Toate aceste direcții de valorificare depind de o politică cultură coerent articulată și direcționată. Stă în puterea noastră, a tuturor celor pentru care numele Cucuteni înseamnă mai mult decât numele unei culturi din tratatele de istorie, să impunem direcțiile de cercetare și valorificare care sperăm să se materializeze pe termen lung.