Efectul acidului salicilic asupra status-ului apei şi protecţiei antioxidante a plantelor de soia în condiţii de secetă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
641 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-15 22:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
581.17:633.1+581.52 (2)
Fiziologia plantelor (522)
Cereale. Recolte de grâne (676)
Habiturile plantelor. Comportamentul plantelor. Ecologia plantelor. Etologia plantelor. Plantele şi mediul lor. (170)
SM ISO690:2012
BRÎNZĂ, Lilia, LEAHU, Igor, IONAŞCU-URECHII, Angela. Efectul acidului salicilic asupra status-ului apei şi protecţiei antioxidante a plantelor de soia în condiţii de secetă. In: Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor: conferinţă ştiinţifică internaţională , Ed. 6, 23-24 octombrie 2017, Chişinău. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2017, Ediția 6, pp. 19-22. ISBN 978-9975-56-463-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor
Ediția 6, 2017
Conferința "Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor, "
6, Chişinău, Moldova, 23-24 octombrie 2017

Efectul acidului salicilic asupra status-ului apei şi protecţiei antioxidante a plantelor de soia în condiţii de secetă

CZU: 581.17:633.1+581.52

Pag. 19-22

Brînză Lilia, Leahu Igor, Ionaşcu-Urechii Angela
 
Institute of Genetics, Physiology and Plant Protection of the Moldovan Academy of Sciences
 
Disponibil în IBN: 13 decembrie 2019


Rezumat

The dependence of the cell membrane lipids peroxidation on the capacity of water homeostasis in the plant tissue and the antioxidant protection potential and plant resistance to drought has been established. Salicylic acid (SA) has the property to regulate the balance of reactive oxygen species (ROS) and superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX), glutathione reductase (GR), glutathioneperoxidase (GPX), gwaiacol peroxidase (GwP) ) - antioxidant enzymes with function of maintaining oxidative homeostasis of cells under stress conditions. Pre-treatment of plants with SA contributes to a significant reduction in stress-induced accumulation of malondialdehyde (MDA), which testifies to a lower degree of damage to the plant. 

Cuvinte-cheie
water status, Antioxidant enzymes, Salicylic acid, proline, ascorbic acid