Aspecte privind conservarea in situ a resurselor genetice vegetale pentru agricultură şi alimentaţie în Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
579 26
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-16 21:59
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631:523:575.18(478) (1)
Agricultură în general (3073)
Sistemul solar (43)
Genetică generală. Citogenetică generală (426)
SM ISO690:2012
ROMANCIUC, Gabriela. Aspecte privind conservarea in situ a resurselor genetice vegetale pentru agricultură şi alimentaţie în Republica Moldova. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2018, Vol. 47, pp. 398-401. ISBN 978-9975-64-296-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 47, 2018
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor"
Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2018

Aspecte privind conservarea in situ a resurselor genetice vegetale pentru agricultură şi alimentaţie în Republica Moldova

CZU: 631:523:575.18(478)

Pag. 398-401

Romanciuc Gabriela
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
Disponibil în IBN: 21 noiembrie 2019


Rezumat

Despite the massive efforts that have been made to conserve plant diversity across the world, it is becoming increasingly evident that the current strategies are not sufficiently effective to prevent the continuing decline in biodiversity. In situ conservation of plant genetic resources for food and agriculture (PGRFA) plays one of the central roles in this context. In the Republic of Moldova, the activities on in situ surveys/inventories of PGRFA are been carried out in three main scientific research institutions: the Botanical Garden (Institute), the Institute of Genetics, Plant Physiology and Plant Protection and the Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technology. It is obviously that is necessary to establish urgent and concrete actions to stop the loss of biodiversity and degradation through the sustainable use of biological resources, the reduction of human impacts on natural ecosystems and biodiversity components, the maintaining of natural habitats and the protection of rare and endangered species, at the national level and as well as international .

Cuvinte-cheie
biodiversity, in situ conservation, protected area, plant genetic resources, crop wild relatives