Influenţa procedeelor de maturare asupra compuşilor aromatici din vinurile de Fetească Neagră
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
653 24
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-21 14:19
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.25 (122)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (442)
SM ISO690:2012
GABUR DUMITRIU, Georgiana-Diana, COTEA, Valeriu, TEODOSIU, Carmen, LOPEZ DE LERMA, Nieves, NICULAUA, Marius, NISTOR, Alina-Mihaela, TELIBAN, Iulian-Valentin, PEINADO, Rafael A.. Influenţa procedeelor de maturare asupra compuşilor aromatici din vinurile de Fetească Neagră. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2018, Vol. 47, pp. 326-331. ISBN 978-9975-64-296-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 47, 2018
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor"
Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2018

Influenţa procedeelor de maturare asupra compuşilor aromatici din vinurile de Fetească Neagră

CZU: 663.25

Pag. 326-331

Gabur Dumitriu Georgiana-Diana1, Cotea Valeriu2, Teodosiu Carmen1, Lopez de Lerma Nieves1, Niculaua Marius2, Nistor Alina-Mihaela2, Teliban Iulian-Valentin2, Peinado Rafael A.2
 
1 Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi“, Iaşi,
2 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 21 noiembrie 2019


Rezumat

Red wines maturation is considered a crucial stage of refinement, in which a series of physical, chemical and biological transformations take place, which improve wines stability and also modify the compositional and organoleptic characteristics. Research related to this paper was conducted in order to study the effects of different maturation processes, traditional (barrels) and accelerated/alternative (chips and staves) on volatile compounds of Fetească neagră red wines. Based on gas chromatographic research was quantified for the first time the volatile composition of Fetească neagră autochthonous wines maturated by various processes. Using the traditional maturation method (barrels) and two alternative methods (staves and chips) were identified aromatic compounds (key) from two different chemical classes: furan compounds (furfural, 5-methylfurfural and 5hydroxymethylfurfural), and wood compounds (trans-whiskey lactone and cis-whiskey lactone).

Cuvinte-cheie
Fetească neagră, traditional and alternative ageing process, aromatic compounds, SBSEGCMS