Ameliorarea soiei pentru boabe în condiţiile de climă instabilă în Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
715 13
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 13:31
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631.527:633.34 (1)
Lucrări agricole (1225)
Plante de nutreț cu excepţia ierburilor (120)
SM ISO690:2012
VOZIAN, Valeriu, TARAN, Mihail, IACOBUŢĂ, Maria. Ameliorarea soiei pentru boabe în condiţiile de climă instabilă în Republica Moldova. In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, 21-22 iunie 2019, Bălți. Balti, Republic of Moldova: Tipogr. „Indigou Color”, 2019, Ediția 3, pp. 78-82. ISBN 978-9975-3316-1-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective
Ediția 3, 2019
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective"
Bălți, Moldova, 21-22 iunie 2019

Ameliorarea soiei pentru boabe în condiţiile de climă instabilă în Republica Moldova

CZU: 631.527:633.34

Pag. 78-82

Vozian Valeriu, Taran Mihail, Iacobuţă Maria
 
Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecţia“
 
 
Disponibil în IBN: 20 august 2019


Rezumat

In order to reduce the influence of the drought on the plant production, new varieties with different plant vegetation periods were created. These new characters of the soybean contribute to the easier overcoming of the periods with insufficient humidity and the achieving of stable production in unfavorable years. The most stable 3 year average production of 1733 kg/ha was achieved by the mid-early ripening variety Enigma. In the severe drought of 2015 the early-ripening variety Deia formed the best production – 1396 kg/ha. Unfavorable environmental conditions have influenced negatively the quality of soybean grains. The highest crude protein content in grains of 41,07% in 2014 and only 38,25% in 2015 was obtained by the early-ripening Deia. The maximum oil content of 19,75% in 3-year average was recorded by the variety Aura.

Cuvinte-cheie
Soybean, variety, Productivity, Protein content, Oil content