Minimizarea efectului distructiv al schimbărilor climatice în podgoria Dealu Bujorului – Romania
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
663 28
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-23 14:25
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8:632.11(498) (2)
Viticultură. Viță de vie. Vii (621)
Boli ale plantelor. Dăunători și organisme vătămătoare pentru plante. Protejarea plantelor (968)
SM ISO690:2012
ENACHE, Viorica. Minimizarea efectului distructiv al schimbărilor climatice în podgoria Dealu Bujorului – Romania. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2015, Vol. 42 (2), pp. 123-129. ISBN 978-9975-64-273-6..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 42 (2), 2015
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor"
Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2015

Minimizarea efectului distructiv al schimbărilor climatice în podgoria Dealu Bujorului – Romania

Minimization destructive effect of climate change in Dealu Bujorului vineyard – Romania

CZU: 634.8:632.11(498)

Pag. 123-129

Enache Viorica
 
Staţiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură şi vinificaţie Bujoru, Galaţi
 
Disponibil în IBN: 26 martie 2019


Rezumat

Dezvoltarea eficientă şi stabilă a plantaţiilor viticole depinde în primul rand de factorii de mediu, îndeosebi de abaterea de la normală a acestora (ger, grindina, secetă, ploi torenţiale, etc). Factorii naturali sunt strâns legaţi de parametrii ecologici ai teritoriului, relief, agrotehnica de cultivare, etc. O interacţiune optimă a tuturor acestor factori şi o reglare corectă a agrotehnicii conduce la o viticultură eficientă, cu o productivitate bună pe parcursul perioadei de exploatare. Cercetările s-au efectuat în cadrul SCDVV Bujoru, jud. Galaţi în condiţiile climatice ale anilor 2012-2014. S-a urmărit elaborarea unor solutii tehnologice de diminuare a efectului perturbator al schimbarilor climatice personalizate la nivel de centru viticol, care sa asigure productivitatea si sustenabilitatea pe termen lung a plantatiilor viticole. Factorii tehnologici experimentaţi (sistem de întreţinere al solului) au influenţat în mod diferenţiat producţia de struguri (cantitativ si calitativ). Se remarcă sistemul de întreţinere a solului prin mulcire totală cu paie, urmat de sistemul de întreţinere a solului prin mulcire parţială cu tescovină compostată.

Cuvinte-cheie
viţa de vie, schimbări climatice, mulcire totală cu paie, mulcire parţială cu tescovină compostată