Anthocyanin content and composition of red senescent leaves from Vitis Vinifera l. Table Grape Cultivars
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
770 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-12 22:16
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.863(498) (1)
Viticultură. Viță de vie. Vii (621)
SM ISO690:2012
FILIMON, Razvan Vasile, ROTARU, Liliana, FILIMON, Roxana, NICULAUA, Marius. Anthocyanin content and composition of red senescent leaves from Vitis Vinifera l. Table Grape Cultivars. In: Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor: Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Horticultura modernă – realizări şi perspective”, 1-2 octombrie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2015, Vol. 42 (2), pp. 82-92. ISBN 978-9975-64-273-6..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor
Vol. 42 (2), 2015
Conferința "Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor"
Chișinău, Moldova, 1-2 octombrie 2015

Anthocyanin content and composition of red senescent leaves from Vitis Vinifera l. Table Grape Cultivars

CZU: 634.863(498)

Pag. 82-92

Filimon Razvan Vasile1, Rotaru Liliana1, Filimon Roxana2, Niculaua Marius3
 
1 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi,
2 Research - Development Station for Viticulture and Winemaking, Iasi,
3 Research Centre for Oenology Iaşi - Romanian Academy Iași branch
 
Disponibil în IBN: 25 martie 2019


Rezumat

Anthocyanin content and composition of red autumn leaves of six Vitis vinifera L. cultivars for table grapes native to Romania was evaluated in order to identify new sustainable sources of vegetal pigments for food and pharmaceutical industries. Picked between two to eight weeks after grape harvest, red vine leaves showed an anthocyanin content ranging from 109.09 mg∙100 g-1 f.w. to 348.40 mg∙100 g-1 f.w., highly correlated with leaf total phenolic content (R2=0.7801). HPLC analysis revealed the presence of nine anthocyanins (similar to grape profile), with forms 3-O-glucoside of peonidin and malvidin as main representatives. Compared to green leaves, red senescence leaves showed a significantly higher antioxidant activity (% scavenged DPPH), directly correlated with the presence of anthocyanins and phenolic compounds. Total chlorophyll and carotenoid content in red leaves was very low, without exceeding 0.75±0.02 mg∙g-1 and 0.30±0.01 mg∙g-1, respectively. Since anthocyanins are considered responsible for various health benefits of red vine leaves, their content and composition needs to be evaluated.

Conţinutul şi compoziţia antocianilor din frunzele roşii senescente provenind de la şase soiuri autohtone Vitis vinifera L. pentru struguri de masă, au fost evaluate în vederea identificării unor surse noi şi sustenabile de pigmenţi vegetali pentru industria alimentară şi farmaceutică. Colectate după circa patru-opt săptămâni de la recoltarea strugurilor, frunzele roşii senescente au prezentat un conţinut de antociani ce a variat între 109,09 mg∙100 g-1 şi 348,40 mg∙100 g-1, în strânsă corelaţie cu totalul compuşilor fenolici (R2=0,7801). Analiza HPLC a indicat prezenţa a nouă antociani (similar cu profilul strugurilor), cu formele 3-glucozid ale peonidinei şi malvidinei principali reprezentanţi ai profilului. Comparativ cu frunzele verzi, frunzele roşii au arătat o capacitate antioxidantă (% DPPH inhibat) semnificativ mai ridicată, direct corelată cu prezenţa antocianilor. Clorofila (a şi b) şi carotenoizii au fost prezenţi în concentraţii reduse, nedepăşind 0,75±0,02 mg∙g-1, respectiv 0,30±0,01 mg∙g-1. Deoarece antocianii sunt consideraţi responsabili pentru diversele beneficii de sănătate atribuite frunzelor roşii Vitis vinifera L., atât conţinutul cât şi compoziţia acestora este necesar a fi evaluate.

Cuvinte-cheie
red vine leaves, anthocyanin profile, HPLC, antioxidant activity, Vitis vinifera L,

frunze roşii, profil antocianic, HPLC, activitate antioxidantă, Vitis vinifera L