Cu privire la problemele realității sociale din satele basarabene cercetate monografic de Institutul Social Român din Basarabia (1934-1940)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
474 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-02 20:15
SM ISO690:2012
CHICIUC, Ludmila. Cu privire la problemele realității sociale din satele basarabene cercetate monografic de Institutul Social Român din Basarabia (1934-1940). In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 4, 10 martie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2015, Ediția 4, p. 110.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Ediția 4, 2015
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
4, Chișinău, Moldova, 10 martie 2015

Cu privire la problemele realității sociale din satele basarabene cercetate monografic de Institutul Social Român din Basarabia (1934-1940)


Pag. 110-110

Chiciuc Ludmila
 
Institutul de Istorie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 18 februarie 2019



Teza

O direcție însemnată în activitatea Institutului Social Român din Basarabia (1934-1940) a fost cercetarea monografică a satelor basarabene, devenită cu timpul „preocuparea științifică de căpetenie” a instituției. Adoptând, de la bun început, „atât orientarea programatică cât și metoda monografică” ale școlii sociologice de la București, Institutul a cercetat, în decursul celor aproape 6 (șase) ani de activitate, 6 (șase) sate basarabene: Iurceni (1935) și Nișcani (1936), jud. Lăpușna; Copanca (1937), jud. Tighina; Popeștii de Sus (1938), jud. Soroca; Vâprova și Dâșcova (1939), jud. Orhei. Studiile întreprinse au permis detectarea, în fiecare dintre satele supuse cercetăriii, atât a problemelor tipice satului basarabean din această perioada, cât și a problemelor specifice anumitor localități. Monografiștii au evidențiat problemele stringente, între care: problema mortalității premature a olarilor din satul Iurceni determinată de inhalarea vaporilor de plumb, component folosit la prepararea smalțului pentru oale, meseria fiind practicată casnic, în lipsa atelierelor amenajate corespunzător; problema degradării și dispariției unor importante monumente etnografice (între care vechea biserică din lemn ce data din sec.XVII, construcțiile din bârne, exemplarul unicat al celei mai vechi case din sat) și ale naurii (pâlcul forestier pitoresc) în satul Nișcani; problema pierderilor enorme de fructe suportate de producătorii din satul Copanca, regiune considerată pe drept cuvânt California Romîniei, neputând fi valorificate din cauza lipsei căilor de comunicație; problema pulverizării proprietăților funciare, problema lipsei de mijloace necesare pentru întreținerea Căminului Cultural, în satul Popeștii de Sus; etc., propunând soluții posibile și contribuind, în măsura posibilităților, la diminuarea sau înlăturarea lor.