Articolul precedent |
Articolul urmator |
401 8 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-05-29 16:14 |
SM ISO690:2012 GRIBINCEA, Corina. Inovaţia şi rentabilitatea în industria alimentară din R. Moldova. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 3, 10 martie 2014, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2014, Editia 3, T, p. 111. ISBN 978-9975-4257-2-8. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători Editia 3, T, 2014 |
||||||
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători" 3, Chișinău, Moldova, 10 martie 2014 | ||||||
|
||||||
Pag. 111-111 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Teza |
||||||
Creşterea susţinută a industriei alimentare şi a contribuţiei acesteia în economia Moldovei continuă să depindă de capacitatea de a „inova” a întreprinderilor în ceea ce priveşte produsele, activitatea şi relaţiile lor cu organismele externe. Obiectivele studiului au constat în identificarea strategiilor industrialeconomice ce pot duce la o cooperare multilaterală între industrie, mediul academic și statul pentru a stimula inovarea în cadrul sectorului. Metodologia de cercetare s-a bazat pe sondaj de tip forum web, (folosindu-se tehnologia i>clicker şi discuţii libere). Studiul a inclus etapa de cercetare prin colectarea răspunsurilor respondenţilor din mediul industrial şi cel academic. Metodologia de studiu a fost bazată pe practicile companiilor europene occidentale din ramură (Lassonde Inc., Pepsico, Danone, etc.) cât şi elaborările Universității Laval [1]. Rezultatele studiului s-au rezumat la următoarele concluzii: abordarea inovativă trebuie orientată spre: 1. diversificarea liniilor de produse executate; 2. spre asigurarea industriei alimentare tehnologii industriale de generaţii noi şi materiale; 3. asigurarea accesului la noi pieţe de desfacere pentru a minimiza riscurile din sector; 4. reconstruirea relaţiei dintre mediul academic prin reformarea sistemului de infrastructură a calităţii, inclusiv sistemul de laboratoare al companiilor din sector, pentru asigurarea unei noi plusvalori în industria alimentară autohtonă. Utilizarea metodei forum web a permis autorului să proiecteze strategii sectoriale de stimulare a inovării în industria alimentară şi a băuturilor din R. Moldova, axate pe piramida P.R.M. (probleme-rezultate-măsuri). |