Articolul precedent |
Articolul urmator |
587 21 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-23 21:33 |
SM ISO690:2012 NEAGU, Elena Simona. Cartoful – una dintre cele mai importante culturi mondiale. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 3, 10 martie 2014, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2014, Editia 3, p. 53. ISBN 978-9975-4257-2-8. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători Editia 3, 2014 |
||||||
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători" 3, Chișinău, Moldova, 10 martie 2014 | ||||||
|
||||||
Pag. 53-53 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Teza |
||||||
Cartoful este una dintre cele mai importante culturi ale lumii ocupând locul al patrulea după porumb (Zea mays L.), orez (Oryza sativa L.) şi grâu (Triticum aestivum L.). Majoritatea dintre cele peste 5.000 de soiuri de cartof existente la nivelul întregului glob se găsesc în zonele originare ale plantei, America de Sud. Astfel aproximativ 3.000 de varietăţi de cartof sunt cultivate în Bolivia, Peru, Chile, Columbia si Ecuador. De asemenea mai sunt alte aproximativ 200 de specii sălbatice de cartof, o parte dintre ele fiind compatibile cu cele deja cultivate de oameni pentru a fi încrucişate şi pentru a crea astfel noi varietăţi. Într-o lume confruntată cu şocul climatic, cu criza de energie şi alimente, această cultură rămâne cea mai importantă cultură tuberiferă şi se aşteaptă să fie o soluţie care să asigure siguranţa alimentară mondială pentru perioada următoarelor decenii. Cartoful este o plantă valoroasă, însă este afectată de aproximativ 300 de boli şi dăunători, dintre care cel puţin 140 constituie o ameninţare serioasă pentru aceasta, acest lucru ducând la pierderea calităţii culturii, probleme care nu pot fi soluţionate doar prin tratarea cu pesticide sau doar folosind metode tradiţionale de înmulţire. Din această cauză oamenii de ştiinţă au creat cartofi transgenici rezistenţi la agenţii patogeni, erbicide, dar şi cartofi cu trăsături calitative şi cantitative ameliorate. În ceea ce priveşte viitorul acestei plante nu-i exclus ca în Estul Europei, în Africa şi Asia să reapară cartofii transgenici înainte de a apărea în restul Europei sau în America de Nord, deoarece în aceste localităţi producătorul este mult mai probabil să fie consumator, iar tehnologia modificărilor genetice să fie mult mai atractivă. |