Influenţa lucrărilor solului şi a fertilizării cu azot şi fosfor asupra hibrizilor româneşti de porumb Partizan şi Opal (Zea mays L. Convar. dentiformis)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
520 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-06 23:24
SM ISO690:2012
LAZIN, Valentina Gabriela. Influenţa lucrărilor solului şi a fertilizării cu azot şi fosfor asupra hibrizilor româneşti de porumb Partizan şi Opal (Zea mays L. Convar. dentiformis). In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 3, 10 martie 2014, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2014, Editia 3, p. 48. ISBN 978-9975-4257-2-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Editia 3, 2014
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
3, Chișinău, Moldova, 10 martie 2014

Influenţa lucrărilor solului şi a fertilizării cu azot şi fosfor asupra hibrizilor româneşti de porumb Partizan şi Opal (Zea mays L. Convar. dentiformis)


Pag. 48-48

Lazin Valentina Gabriela
 
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti
 
 
Disponibil în IBN: 8 februarie 2019



Teza

Problemele actuale din agricultură necesită extinderea cercetărilor din domeniul tehnologiilor culturilor de câmp, iar obținerea de producții în condiții de eficiență economică și de protecție a mediului înconjurător reprezintă o permanentă preocupare. Cultivarea plantelor s-a realizat în condiţii optime de tehnologie, specifice zonei de cultură, în condiții de neirigare, genotipurile luate în studiu constând din doi hibrizi de porumb româneşti: Partizan şi Opal. Scopul principal al prezentei teme de cercetare constă în alcătuirea unei tehnologii optime pentru cultura de porumb, specifice condiţiilor pedo-climatice caracteristice zonei de sud a României, tehnologie care să determine realizarea unor producţii mari şi stabile. Prelucrarea datelor experimentale s-a făcut în luna octombrie 2012, în urma recoltării producţiei de pe fiecare variantă și repetiție și a corecțiilor de umiditate, randament și puritate. Din analiza datelor s-a observat o reducere a producţiei la ambii hibrizi (Partizan şi Opal) în variantele: arătură de primăvară şi lucrarea cu discul, faţă de martor (arătura de toamnă) cu valori asigurate statistic, distinct şi foarte semnificative cuprinse între 420 - 1370 kg/ha. În condiţiile unui an relativ secetos, tehnologia de cultură a porumbului în ceea ce priveşte variantele studiate, constă în nivelarea terenului după efectuarea arăturii de toamnă ca lucrare de bază, fertilizarea culturii cu N120P70 şi utilizarea hibridului Partizan, au dat cele mai bune rezultate.