Oportunitatea fabricării produselor non-alcoolice din struguri nematurizaţi
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
421 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-07 10:44
SM ISO690:2012
GOLUBI, Roman. Oportunitatea fabricării produselor non-alcoolice din struguri nematurizaţi. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 3, 10 martie 2014, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2014, Editia 3, T, p. 43. ISBN 978-9975-4257-2-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Editia 3, T, 2014
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
3, Chișinău, Moldova, 10 martie 2014

Oportunitatea fabricării produselor non-alcoolice din struguri nematurizaţi


Pag. 43-43

Golubi Roman
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 8 februarie 2019



Teza

In cadrul IŞPHTA au fost lansate cercetări privind modalităţi de valorificare a strugurilor ce nu se solicită la vinificare, aceştia fiind cei de soiuri Vitis Labrusca şi de soiuri europene care se scot de pe butuc în anii cu recoltă abundentă. Astfel, devine oportună obţinerea unor produse non-alcoolice din struguri nematurizaţi. În faza de precoacere strugurii conţin o cantitate însemnată de acizi organici malic, tartric, citric, etc. şi o cantitate moderată de glucide glucoză, fructoză, zaharoză, etc. În dependenţă de raportul conţinutului de acizi organici : glucide : substanţe polifenolice : substanţe minerale, sucul de struguri în diferite perioade a maturizării lor posedă indici organoleptici şi fizico-chimici specifici. Pe durata anilor 2010-2013 s-a determinat cu ajutorul metodelor de cromatografie lichidă de înaltă performanţă (HPLC) şi spectrofotometrie (UVVIS şi absorbţie în flacără) dinamica metabolismului principalilor nutrienţi din struguri, astfel acizii organici diminuează, iar glucidele, substanţele polifenolice şi cele minerale se acumulează. Din struguri de soiuri Vitis Labrusca şi autohtone, din diferite date a perioadei de coacere, în Laboratorul verificarea calităţii produselor alimentare sau obţinut mostre de produse non-alcoolice: sucuri, pireuri, compoturi, dulceaţă cu nuci verzi, conserve cu legume, etc. Ulterior ele au fost supuse încercărilor şi s-a determinat unde este necesar de a optimiza procesul de producere, inclusiv sunt cercetate procedee moderne de diminuare a sedimentelor tartrice. În baza rezultatelor obţinute am stabilit că din struguri nematurizaţi se poate fabrica un sortiment vast de produse alimentare non-alcoolice: acidulanţi naturali, „sucuri verzi” şi produse derivate cu matrici fructoase (nectare, compoturi, pireuri, paste) şi cu matrici leguminoase (sucuri, conserve, nectare).