Arhitectura tradițională a cramelor și pivnițelor din spațiul carpato-nistrean
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1362 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-01-08 18:45
SM ISO690:2012
TRIFAN, Aurelia. Arhitectura tradițională a cramelor și pivnițelor din spațiul carpato-nistrean. In: Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare, Ed. 1, 30 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, pp. 74-75. ISBN 978-9975-84-058-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare 2018
Conferința "Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare"
1, Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2018

Arhitectura tradițională a cramelor și pivnițelor din spațiul carpato-nistrean


Pag. 74-75

Trifan Aurelia
 
Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 9 noiembrie 2018



Teza

Dezvoltarea viticulturiii și vinificației relevată in izvoarele scrise, din dife rite perioade, referitoare la spațiul carpato-nistrean, evidenţiază dinamica eforturilor agricole şi comerciale in ramură. Subiectul legat de cultivarea viței-de-vie și respectiv prepararea vinului, ca indeletniciri seculare ale populației autohtone, a fost studiat de lingviști, istorici, geografi, arheologi, etnografi și etnologi, bazandu-se pe numeroase documente, dar și vestigii. Cultura viţei-de-vie a dus la realizarea unor construcţii specifice destinate preparării şi depozitării vinului, ce reprezintă o arhitectură vernaculară. Criteriile care permit reconstituirea modelului cramei sunt, pe de o parte, materialele accesibile fiecărei regiuni şi tehnicile de construcţie, care accentuează individualitatea construcției, iar, pe de altă parte, planimetria și elevaţia, avand tangențe comune pe intregul teritoriu luat in cercetare. Formele arhitecturale sunt ușor identificabile, aparținand unei arhitecturi utilitare, subordonate procesului tehnologic. Din punct de vedere al tipologiilor arhitecturale, deși cramele au imbrăcat o mare diversitate de forme locale, ele s-au manifestat mai mult la nivelul detaliilor, sub influența tehnicilor și materialelor de construcție, culturii spirituale, climei sau reliefului, criteriul principal de relativă unitate rămanand cel al funcționalității din punct de vedere tehnic, ce nu admitea soluții foarte variate. In istoriografia romanească și cea națională, in secolele XIX–XX este evidențiată prezența unor originale construcţii viticole, care marchează arhitectura tradiţională legată de practicarea străvechii ocupaţii. Experiența dobandită a demonstrat că atat felul construcţiilor, modul lor de amplasare şi de organizare, cat şi cel de intreţinere, au un rol hotărator asupra calităţii vinurilor obţinute.