Despre pătrunderea unor piese de origine varegă în spațiul est-carpatic în perioada evului mediu timpuriu
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1201 1
Ultima descărcare din IBN:
2022-01-05 20:38
SM ISO690:2012
TENTIUC, Ion, BUBULICI, Valeriu. Despre pătrunderea unor piese de origine varegă în spațiul est-carpatic în perioada evului mediu timpuriu. In: Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare, Ed. 1, 30 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, p. 73. ISBN 978-9975-84-058-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare 2018
Conferința "Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare"
1, Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2018

Despre pătrunderea unor piese de origine varegă în spațiul est-carpatic în perioada evului mediu timpuriu


Pag. 73-73

Tentiuc Ion, Bubulici Valeriu
 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 9 noiembrie 2018



Teza

Sfarșitul mileniului I și inceputul mileniului al II-lea p.Chr. este marcat de importante procese politice, social-economice și culturale de conotație continentală. Acestea au condus la modificarea tabloului etno-demografic și politic al spațiului est-carpatic ca, de altfel, și al unor regiuni din Europa Centrală și de Răsărit. Este perioada de finalizare a procesului de formare a poporului roman și de afirmare a sa ca etnie bine individualizată, dar și de apariție a unor formațiuni prestatale și statale romanești, fenomene politice care au loc in contextul celei de-a doua etape de politogeneză europeană, din secolele IX–X p.Chr., alături de cea din secolele V–VI p.Chr. In condițiile unor bulversări importante de populație, spațiul est-carpatic devine arena de confluență, dar și de confruntare, a două valuri migratoare – a comunităților tiurcice care pătrund dinspre răsărit și a varegilor care traversează periodic teritoriul, pătrunzand dinspre nord. Prezența temporară in spațiul carpato-nistrean a acestor comunități este menționată in informațiile surselor documentare scrise și cele de ordin arheologic. Totuși, dacă despre prezența turanicilor istoriografia a acumulat un număr impresionant de studii, pătrunderea scandinavilor in regiunile de la est de Carpații Orientali, se află la etapa de acumulare a materialelor documentare, fiind reflectată doar episodic in lucrările cercetătorilor. In ultimele decenii investigațiile arheologice și de prospectare au scos la lumină mai multe vestigii care atestă clar prezența varegilor in spațiul est-carpatic. Aceste descoperiri sunt reprezentate de piese de podoabă, unelte de muncă, arme și piese de harnașament, identificate in procesul investigațiilor arheologice sau prin descoperiri intamplătoare. Menționăm aici mărgelele de chihlimbar găsite la Alcedar (r-nul Rezina) și ChirceștiMiclești (jud. Vaslui), care iși găsesc analogii la Nufăru, Isaccea sau Păcuiul lui Soare, in Dobrogea; pandantivele in formă de toporaș miniatural de la Cărbuna (r-nul Ialoveni) și Păhărniceni-Petruha (r-nul Orhei), cu analogii la Suceava, Păcuiul lui Soare și Bucovca (r-nul Hliboca, reg. Cernăuți), pintenul de origine scandinavă de la Alcedar, dar și săpăliga și topoarele de luptă din cadrul depozitului de la Sadova (r-nul Călărași).