„Soarele – foaie săptămânală pentru cultura poporului” starea de conservare și propuneri de tratament
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1112 3
Ultima descărcare din IBN:
2022-10-06 15:50
SM ISO690:2012
MOCANU, Ramona Maria, CIMPIANU, Cristina Maria. „Soarele – foaie săptămânală pentru cultura poporului” starea de conservare și propuneri de tratament. In: Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare, Ed. 1, 30 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, p. 50. ISBN 978-9975-84-058-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare 2018
Conferința "Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare"
1, Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2018

„Soarele – foaie săptămânală pentru cultura poporului” starea de conservare și propuneri de tratament


Pag. 50-50

Mocanu Ramona Maria, Cimpianu Cristina Maria
 
Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" Vaslui
 
 
Disponibil în IBN: 9 noiembrie 2018



Teza

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui deține o colecție importantă de ziare vechi ce cuprinde peste 80 de titluri, cele mai vechi fiind din anul 1887. Printre aceste importante mărturii cotidiene se regăsesc cateva numere ale gazetei săptămanale „Soarele”. Acesta apare incepand cu data de 30 decembrie 1921 pană la 24 aprilie 1923. In total, muzeul deține 13 numere ale săptămanalului din ianuarie, februarie, martie, mai, decembrie 1922 și două numere din ianuarie 1923. Gazeta săptămanală „Soarele” apare la Chișinău și este condusă de un comitet avandu-l ca redactor pe N. Dunăreanu, tiparul fiind realizat la Tipografia Societăței Anonime „Glasul Țării”. Ziarul cuprinde, pe langă informațiile din sfera politică legate de Basarabia anilor de după Marea Unire, detalii ale vieții cotidiene atat din Romania Mare, cat și din străinătate. De asemeni, sunt publicate poezii, rubrici medicale, religioase, invățămant, agricultură, intr-un cuvant este cuprinsă viața de zi cu zi a locuitorilor de la este de Prut ce alcătuiește un tablou pitoresc al Basarabiei din anii de după unirea cu Țara Mamă. Ziarul este tipărit cu cerneală tipografică neagră, pe hartie din pastă mecanică, in limba romană cu caractere latine, pe patru coloane, titlul fiind scris cu litere mari, ingroșate, pe fondul unui soare ce răsare de după un oraș. Unele numere conțin imagini ale unor personalități ale epocii: Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Mihail Kogălniceanu, Regele Carol I etc., fotografii sau gravuri. De-a lungul timpului, ziarele au fost păstrate in condiții improprii, observandu-se urmele unor infiltrații de apă, decolorări fotochimice datorate depozitării sub acțiunea directă a luminii solare, franjurări ale marginilor, pete de diverse tipuri, precum și urmele unui atac fungic. Se știe că hartia de ziar este una dintre hartiile de cea mai slabă calitate, condițiile improprii de conservare ducand la degradarea accentuată a acesteia. Pentru salvarea acestor mărturii istorice este necesară introducerea lor imediată intr-un proces de restaurare menit să redea, pe cat posibil, starea de sănătate a hartiei suport.