Educația și școlarizarea sovietică a copiilor basarabeni deportați în Siberia și Kazahstan
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1168 13
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-11 21:20
SM ISO690:2012
COJOCARU, Ludmila D.. Educația și școlarizarea sovietică a copiilor basarabeni deportați în Siberia și Kazahstan. In: Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare, Ed. 1, 30 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, p. 29. ISBN 978-9975-84-058-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare 2018
Conferința "Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare"
1, Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2018

Educația și școlarizarea sovietică a copiilor basarabeni deportați în Siberia și Kazahstan


Pag. 29-29

Cojocaru Ludmila D.
 
Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM
 
Disponibil în IBN: 8 noiembrie 2018



Teza

Cercetările istorice asupra trecutului totalitar, in ultimul deceniu, și-au lărgit baza documentară și tematică prin reinnoiri ale metodelor și tehnicilor de investigație. Astfel, soarta minorilor din familiile „dușmanilor poporului”, abordată intr-un cadru istorico-tematic general al sistemului represiv sovietic, s-a impus in atenția și preocupările cercetătorilor profiland o nouă direcție de cercetare. Studiul in cauză pune in lumină practicile de educație și școlarizare a copiilor basarabeni, impuși să se afle timp indelungat in regiunile indepărtate ale URSS, ca urmare a deportărilor staliniste din RSS Moldovenească in 1941, 1949 și 1951. Cercetarea are la bază materialul de teren colectat in cadrul Programului de Stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească in perioada anilor 1940–1941, 1944–1953”. Autoarea, prin analiza complexă a surselor inedite – documente de istorie orală, mărturii imagistice (fotografii, schițe din jurnal), acte din arhiva de familie – identifică principalele tematici narative privind procesul de școlarizare și educație sovietică, relevată in mărturiile persoanelor aflate in perioada menționată la varsta copilăriei. Cercetarea narațiunilor de istorie orală ca surse de studiu, dincolo de intensitatea emotivă și vitregia contextului istoric, relevă informații generoase la nivel de percepții, trăiri și atitudini din momentul producerii evenimentelor. In baza analizei surselor edite și inedite, studiul conchide că educarea Omului Nou in perioa EVERYDAY da de turații maxime a sovietizării in RSS Moldovenească a intervenit cu consecințe de lungă durată in viața persoanelor minore, descendente din părinți deportați, deținuți in lagăre sau condamnați la pedeapsa capitală de către regim.