Mesaje ale străbunilor prin obiecte, motive și simboluri ornamentale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1337 16
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-02 14:49
SM ISO690:2012
CALISTRU, Rodica. Mesaje ale străbunilor prin obiecte, motive și simboluri ornamentale. In: Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare, Ed. 1, 30 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, pp. 24-25. ISBN 978-9975-84-058-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare 2018
Conferința "Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare"
1, Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2018

Mesaje ale străbunilor prin obiecte, motive și simboluri ornamentale


Pag. 24-25

Calistru Rodica
 
Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei
 
Disponibil în IBN: 8 noiembrie 2018



Teza

Arta decorativă aplicată a națiunii noastre constituie un prilej de mandrie și prosperitate. Obiecte și semne ornamentale sunt folosite de multe popoare drept mijloc de comunicare. Utilizarea simbolurilor ornamentale, a unor obiceiuri și tradiții in comunicări interetnice. Simboluri comune ce au aceleași interpretări intalnite la diverse popoare. Studii, exemple ce confirmă prezența și răspandirea acestora. Doleanțele strămoșilor pentru generațiile următoare incadrate in compoziții ornamentale. Motivele și simbolurile ornamentale prilej de ocrotire și siguranță. Informații cu privire la CASA MARE, obiceiuri de amenajare, semnificația unor piese de ritual, cum ar fi: prosopul; broderiile de la icoane; busuiocul ș. a. Painea de ritual, semnificația tipurilor de colaci cum ar fi: colacii de nuntă, botez, colaci pentru copii, inmormantări. Simbolurile colacilor: „Ajunul”, „Crăciunul”, „Sfinții”, „Pasca”, „Hulubul”, „Pupăza”, „Scara”, „Ciurul” ș. a. Simboluri ornamentale amplasate pe obiecte de artă decorativă aplicată (covoare, broderii, costumele populare și alte obiecte). Integrarea tinerii generații in valorile universale fără posibilități de a-și cunoaște valorile naționale. Dimensiunea culturală in procesul instructiveducativ cu referire la valorile naționale moral-spirituale și culturale, in mod tragic cu privire la spiritualitate și arta decorativ-aplicată populară. Exemple de excludere și stramtorare vădită din conținuturile educaționale ale invățămantului actual a inițierii tinerei generații in viziunile spirituale și culturale ale strămoșilor noștri și performanțele artistice cizelate de veacuri care ar pune o bază solidă pentru mandria față de națiune, țară – temelie a educației patriotice. Discursul va fi insoțit de demonstrări fotografice, dar și al unor piese rare, vechi din propria colecție, cu simbolisme (prosoape și broderii de icoană) indeplinite la un inalt nivel artistic.