Câteva tipuri de pipe din lut descoperite în Dobrogea și Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1074 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-10 22:08
SM ISO690:2012
BILAVSCHI, George. Câteva tipuri de pipe din lut descoperite în Dobrogea și Moldova. In: Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare, Ed. 1, 30 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, pp. 23-24. ISBN 978-9975-84-058-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare 2018
Conferința "Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare"
1, Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2018

Câteva tipuri de pipe din lut descoperite în Dobrogea și Moldova


Pag. 23-24

Bilavschi George
 
Institutul de Arheologie Iasi, Academia Română, Filiala Iași
 
 
Disponibil în IBN: 8 noiembrie 2018



Teza

Lumea pipelor a reprezentat un univers al dichisului, al gesturilor rafinate şi al tabietului, al socializării şi al relaţionării interculturale şi, de ce nu, al luxului şi al etichetei. Cercetarea acestora a relevat date semnificative despre cultura şi, de ce nu, cultul fumatului, dar şi privitoare la ritualul pregătirii şi al consumului cafelei. Acest tip de artefacte s-a răspandit in Europa de Est şi Centrală in urma contactelor comerciale şi diplomatice, dar şi datorită războaielor şi controlului turcesc exercitat asupra acestor teritorii. Evidenţele arheologice (pipe, ceşti de cafea şi ceai din porţelan) vin să susţină informaţiile izvoarelor literare, care zugrăvesc sugestiv scene de viaţă socială şi cotidiană (tabieturi şi gesturi casnice, activităţi de relaxare in cluburi/ saloane cu excese şi dependenţe patologice faţă de tutun şi opiu etc.). Subiectul incită prin varietatea formelor, a modelelor, a materialelor din care au fost prelucrate, a stilurilor, decorurilor şi a dimensiunilor, in funcție de provenienţa artefactelor. Cele mai multe dintre piesele descoperite pe teritoriul Moldovei, al Dobrogei, al Transilvaniei şi la sud de Carpaţi provin din renumitele centre de producţie precum Istanbul (cartierul Tophane din Galata, Sarachane), Luleburgaz (vechiul Burgaz), Edirne, Iznik, Avanos, Rusciuk, Diyarbakir, Grecia (Atena, Corint), Bulgaria (Sofia şi Varna) ori Serbia sau Ungaria, care s-au remarcat printr-o intensă activitate in veacurile XVIII–XIX. Demersul nostru se va concentra pe prezentarea a două loturi de pipe. Primul provine din descoperiri fortuite făcute in anii ’80–’90 ai secolului trecut la Harşova (jud. Constanţa), iar al doilea a rezultat in urma cercetărilor preventive şi de salvare, derulate in oraşul Iaşi in anii 2015-2016. Scopul nostru este de a pune in circulaţie cateva tipuri de pipe turceşti folosite in secolele XVIII–XIX in Moldova şi Dobrogea şi de a discuta chestiuni legate de tipologia, de aria de difuziune şi de datare a acestora.