Considerații privind alimentația tradițională
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1349 23
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-04 21:11
SM ISO690:2012
MARIAN, Antoniu. Considerații privind alimentația tradițională. In: Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare, Ed. 1, 30 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, pp. 18-19. ISBN 978-9975-84-058-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare 2018
Conferința "Viaţa cotidiană în spaţiul Est-European din cele mai vechi timpuri până în prezent: abordări interdisciplinare"
1, Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2018

Considerații privind alimentația tradițională


Pag. 18-19

Marian Antoniu
 
Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" Vaslui
 
 
Disponibil în IBN: 8 noiembrie 2018



Teza

Nevoia de hrană constituie in evoluția omului condiția esențială a existenței acestuia pentru dezvoltarea morală și spirituală a sa. Hrana asiguEVERYDAY ră resursele energetice ce permit intreținerea proceselor ce caracterizează viața. Nevoia elementară de hrană marchează dezvoltarea umană in evoluția către societatea epocii moderne şi contemporane, contribuind la efortul civilizator al speciei umane incepand cu omul primitiv – culegător de hrană – pană la omul modern – producător de hrană. Diversificarea alimentației s-a produs in stransă legătură cu evoluția economică și socială, concretizată prin introducerea de noi alimente și dezvoltarea tehnicilor de pregătire. Procurarea, prepararea și consumarea acesteia reprezintă modele ale sistemului alimentar specific unei zone geografice și transmise din generație in generație prin reeditarea practicilor alimentare, dar și prin introducerea unor elemente novatoare sau folosirea in mod personal a elementelor tradiționale. Aceste aspecte ale alimentației au la origine adaptarea ancestrală a metabolismului omului la resursele alimentare locale. Secolul al XIX-lea şi indeosebi secolul al XX-lea va produce schimbarea fundamentală a stilului de alimentație in majoritatea zonelor geografice prin dezvoltarea unei industrii alimentare. Lucrarea de față iși propune un periplu istoric, biologic, sociologic şi spiritual asupra alimentației omului, in particular din zona Podișului Central Moldovenesc. Hrana și vinul au marcat şi influențat decisiv evoluția omului spre civilizație, pentru că, dincolo de satisfacerea nevoile biologice fundamentale, capătă conotații psihosociale şi culturale prin obiceiuri, tradiție şi credință şi, in egală măsură, conotații spirituale, prin simbolistica painii şi vinului in creștinism.