Articolul precedent |
Articolul urmator |
494 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-02-01 20:36 |
SM ISO690:2012 VICOL, Ana. Estimarea Expresiei genelor proteinelor alergenice în fructele de măr. In: Viitorul ne aparține, Ed. 6, 6-7 octombrie 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2016, Ediția 6, p. 45. ISBN 978-9975-3036-5-1. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Viitorul ne aparține Ediția 6, 2016 |
||||||
Conferința "Viitorul ne aparține" 6, Chișinău, Moldova, 6-7 octombrie 2016 | ||||||
|
||||||
Pag. 45-45 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Teza |
||||||
Mărul este unul dintre cele mai importante culturi de fructe din lume, datorită însușirilor tehnologice, acesta constituie o materie primă cu pondere mare în industria alimentară. Din punct de vedere chimic, merele conţin în medie: 84,5 % de apă, 14,1 % de zaharuri, 0,2 % de substanţe pectice, 0,6 % grăsimi, 90 UI de vitamina A, 0,02 mg% de vitamina B2, 0,1 mg% de vitamina B1, 7 mg% de vitamina C, 7 mg% de calciu, 10 mg% de potasiu și altele. Valoarea terapeutică a merelor constă în acţiunea lor pozitivă asupra aparatului digestiv. Cu toate acestea, la fel ca și alte specii de fructe din familia Rosaceae, merele pot provoca grave reacţii alergice. În fructele de măr au fost identificate patru familii de gene ale proteinelor alergene: Mal d 1, Mal d 2, Mal d 3 și Mal d 4. În nordul Europei, persoanele cu alergie la polen de mesteacăn pot dezvolta o alergie la mere din cauza similitudinii dintre o proteină alergenă Bet v 1 din polen de mesteacăn și proteina Mal d 1 din mere. Conţinutul alergenilor în fructele de măr este influenţat atât de genotip cât și de mai mulţi factori "externi", cum ar fi condiţiile de depozitare și de prelucrare a fructelor de măr. Astfel, cercetările respective urmăresc drept scop estimarea activităţii transcripţionale a genelor codificatoare de proteine alergene în diferite soiuri de mere prezente pe piaţa comercială a RM. Expresia acestora va fi determinată prin PCR cantitativ. Datele obţinute vor permite stabilirea gradului de alergenitate a soiurilor investigate și vor sta la baza elaborării unor recomandări utile pentru consumători și producători privind măsuri de reducere a alergenităţii fructelor de măr. |