Activitatea enzimelor antioxidante implicate în mecanismele defensive ale florii soarelui infectate cu lupoaie
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
589 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-01-21 15:24
SM ISO690:2012
TETELEA, Olivia. Activitatea enzimelor antioxidante implicate în mecanismele defensive ale florii soarelui infectate cu lupoaie. In: Viitorul ne aparține, Ed. 6, 6-7 octombrie 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2016, Ediția 6, p. 38. ISBN 978-9975-3036-5-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viitorul ne aparține
Ediția 6, 2016
Conferința "Viitorul ne aparține"
6, Chișinău, Moldova, 6-7 octombrie 2016

Activitatea enzimelor antioxidante implicate în mecanismele defensive ale florii soarelui infectate cu lupoaie


Pag. 38-38

Tetelea Olivia
 
Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 3 noiembrie 2018



Teza

Ultimele decenii au fost marcate de numeroase succese în ameliorarea unui număr mare de specii de plante cu interes economic, însă mai există pierderi semnificative de recoltă determinate de factorii de mediu. Agroecosistemul florii-soarelui suferă pierderi de biomasă vegetală determinată de acţiunea patogenilor. Un factor limitativ - lupoaia afectează creșterea și dezvoltarea plantelor de floarea-soarelui. Lupta împotriva speciilor din genul Orobanche este destul de dificilă, deoarece câteva mii de seminţe produse de o singură plantă de lupoaie, pot fi ușor dispersate de vânt, apă, sol, animale, oameni, utilaje sau chiar seminţe infectate de floarea-soarelui. Infectarea plantelor de floarea-soarelui cu lupoaia prin penetrare de către parazit a celulelor din sistemul radicular, provoacă un efect de stres. În aceste condiţii celulele plantelor sunt capabile să producă o „explozie” de SRO (specii reactive de oxigen). Producerea ROS reprezintă primul proces care apare a plantelor în timpul recunoaşterii patogenului. ROS fiind molecule ce au în componenţa sa oxigen şi sunt reactive din punct de vedere chimic, pot reacţiona cu proteine, ADN şi lipidele membranare, astfel, contribuind la reducerea fotosintezei, creşterea scurgerii de electroliţi, accelerarea senescenţei şi moartea celulelor. Stresul oxidativ induce creşterea activităţii enzimelor antioxidante, cum ar fi superoxiddismutaza, catalaza şi glutation-S-transferaza prin stimularea producerii acidului ascorbic, glutationului, α-tocoferolului şi carotenoizilor. Cea mai importantă enzimă ce participă la neutralizarea efectelor stresului oxidativ este superoxid-dismutaza (SOD). La plantele superioare, enzima superoxid-dismutaza acţionează ca antioxidant și protejează componentele celulare de oxidare, asigurînd dismutarea superoxidului în compuși mai puţin toxici – oxigen și peroxid de hidrogen. Cercetările biochimice realizate pe rădăcinile de floarea-soarelui cultivate pe fundal de infecţie cu Orobanche și control, permit evidenţierea nivelului activităţii enzimelor SOD în dinamică temporală. Cercetările vor include hibrizi rezistenţi și sensibili la atacul patogenului la trei nivele de răspuns defensiv: faza imediată de apărare, faza de apărare activă și faza de stabilizare și acomodare a plantei gazdă infectate cu Orobanche.