Articolul precedent |
Articolul urmator |
682 6 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-24 14:35 |
SM ISO690:2012 SOROCA, Irina. Compuşii fenolici şi acţiunea antioxidantă în speciile genului Hypericum din flora Republicii Moldova. In: Viitorul ne aparţine, 5-6 octombrie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2017, Ediția 7, p. 36. ISBN 978-9975-3036-5-1. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Viitorul ne aparţine Ediția 7, 2017 |
|||||
Conferința "Viitorul ne aparţine" Chișinău, Moldova, 5-6 octombrie 2017 | |||||
|
|||||
Pag. 36-36 | |||||
|
|||||
Descarcă PDF | |||||
Teza |
|||||
Compuşii fenolici şi polifenolici constituie una dintre cele mai numeroase şi larg răspîndite grupe de substanţe din regnul vegetal,în prezent fiind cunoscute circa 8000 structuri . Speciile genului Hypericum nu reprezintă o excepţie. Specia Hypericum perforatum L. conţine circa 14 substanţe cu caracter polifenolic. Drept scop ne-am propus studiul comparativ al corelaţiei între conţinutul total de polifenoli şi acţiunea antioxidantă la speciile Hypericum elegans Steph. şi Hypericum perforatum L. Părţile aeriene de H. perforatum L. şi H. elegans Steph. au fost colectate din flora spontană şi uscate conform cerinţelor farmacopeice. Extractele s-au obţinut prin metoda de macerare fracţionată cu alcool de 80%. Concentrarea extractelor s-a petrecut la evaporatorul rotativ Laborota 4011. Dozarea compuşilor polifenolici a fost efectuată după metoda Folin-Ciocâlteu, la spectrofotometrul Meterthech UV/VIS SP-8001. Acţiunea antioxidantă s-a realizat prin testul DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl). Rezultatele studiului au demonstrat că în specia H. elegans Steph. conţinutul total de fenoli reprezintă -23,14 mg/ml, iar în H. perforatum L. acesta are o valoare de 23,89 mg/ml. Această corelaţie este manifestată şi prin acţiunea antioxidantă. Rezultatele dintre aceste două specii variind între: H. elegans Steph. () şi H. perforatum L. () . În urma studiului efectuat s-a demonstrat că există o anumită corelaţie între cantitatea totală de polifenoli şi acţiunea antioxidantă a plantelor. Diferenţa acestor doi parametri între speciile H. elegans Steph. şi H. perforatum L. nu este semnificativă, acţiunea antioxidantă fiind aproape identică. Acest lucru indică necesitatea valorificării speciei H. elegans Steph. ca produs vegetal, scopul fiind introducerea plantei H. elegans Steph. în cultură. |