Analiza fitochimică şi acţiunea antioxidantă a produselor vegetale de Hypericum perforatum L.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
868 35
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-07 11:26
SM ISO690:2012
CIBOTARU, Natalia. Analiza fitochimică şi acţiunea antioxidantă a produselor vegetale de Hypericum perforatum L.. In: Viitorul ne aparţine, 5-6 octombrie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2017, Ediția 7, p. 18. ISBN 978-9975-3036-5-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viitorul ne aparţine
Ediția 7, 2017
Conferința "Viitorul ne aparţine"
Chișinău, Moldova, 5-6 octombrie 2017

Analiza fitochimică şi acţiunea antioxidantă a produselor vegetale de Hypericum perforatum L.


Pag. 18-18

Cibotaru Natalia
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 30 octombrie 2018



Teza

Extractul etanolic din specia Hypericum perforatum include un conţinut bogat de compuşi fenolici ca flavonoide şi acizi fenolici, sugerând că acestea ar putea avea proprietăţi antioxidante importante. Numeroşi antioxidanţi fenolici au demonstrat activitate antioxidantă şi sunt consideraţi compuşi bioactivi promiţători pentru patologiile legate de acţiunea radicalilor liberi cu diferite boli cronice (ateroscleroză, tulburări neurodegenerative, ischemie cerebrală şi cardiacă şi boli reumatice).  Obiectivul studiului constă în determinarea compoziţiei chimice şi evaluarea activităţii antioxidante pentru părţile aeriene şi flori ale speciei H. perforatum L.  Produsele vegetale (Hyperici herba, Hyperici flores) au fost colectate din flora spontană, în apropierea oraşului Bălţi, în iunie 2016, în faza de înflorire în masă. Conţinutul de polifenoli totali (CPT), flavonoide totale a fost determinat prin metoda spectrofotometrică, la spectrofotometrul Meterthech UV/VIS SP-8001. Extractele etanolice s-au obţinut prin metoda de macerare fracţionată şi concentrarea lor s-a petrecut la evaporatorul rotativ Laborota 4011- digital. CPT a fost determinat prin metoda Folin-Ciocalteu, absorbanţa a fost măsurată la 760 nm. Totalul de flavonoide s-a determinat prin metoda elaborată de Kurkin et. al. şi exprimat în echivalentul rutozidei. Acţiunea antioxidantă a fost determinată prin testul DPPH (2,2-difenil-1-picrilhidrazil).  Extractul uscat din flori este mai bogat în totalul de polifenoli (42,76 mg/ml) şi flavonoide (67,28 mg/ml). Corelarea între conţinutul de polifenoli şi acţiunea antioxidantă a fost mai reprezentativă pentru extactul din Hyperici flores (IC 50 = 11,65 μg/ml) comparativ cu cel din Hyperici herba (IC 50 = 19,41 μg/ml).  Potenţialul antioxidant determinat prin tehnica DPPH a arătat efecte mai bune pentru extractul uscat din Hyperici flores, comparativ cu cel din părţile aeriene. Florile ale specie H. perforatum L. reprezintă o sursă alternativă importantă de compuşi naturali cu efect antioxidant.