Articolul precedent |
Articolul urmator |
697 45 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-12 22:15 |
SM ISO690:2012 GAVRILESCU, Camelia, VOICILAŞ, Dan-Marius. Comerțul agro-alimentar al României și al noilor state membre UE: evoluție, structură și competitivitate în perioada post-aderare – o analiză comparativă. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării: : competitivitate, inovativitate, sustenabilitate, Ed. 13, 11-12 octombrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Complexul Editorial INCE, 2018, Ediția 13, Vol.1, pp. 194-198. ISBN 978-9975-3202-8-3. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Creşterea economică în condiţiile globalizării Ediția 13, Vol.1, 2018 |
||||||
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării" 13, Chișinău, Moldova, 11-12 octombrie 2018 | ||||||
|
||||||
JEL: F14, Q17 | ||||||
Pag. 194-198 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Aderarea la Uniunea Europeană a deschis Piața Unică pentru România ca și pentru celelalte noi state membre (NSM). Deși cu dificultate, datorită cerințelor severe sanitar-veterinare și de calitate, produsele din România și din NMS au pătruns treptat pe piețele europene și mondiale, aceste țări prezentând o expansiune semnificativă a comerțului lor internațional agroalimentar după aderarea la UE. Valoarea exporturilor a crescut cel mai spectaculos (de mai mult de 6 ori) pentru România, Letonia, Lituania și Polonia, Cu toate acestea, doar Bulgaria, Ungaria, Lituania și Polonia au reușit să obțină și să mențină o balanță comercială agroalimentară pozitivă după aderare. Lucrarea analizează modificările de volum și structură ale comerțului internațional agroalimentar al României și noilor state membre pe grupe de produse (capitole la nivel de 2 digiți din Nomenclatorul Combinat), și identifică produsele cele mai competitive pe baza excedentului net calculat. |
||||||
Cuvinte-cheie comerț agro-alimentar, fluxuri comerciale, balanţă comercială, NSM (Noile State Membre), excedent net, indice de concentrare |
||||||
|