Cercetări arheologice pluridisciplinare neinvazive efectuate asupra siturilor Precucuteni-Cucuteni de la Traian (judeţul Neamţ)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
781 24
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-18 11:51
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902/903(498) (33)
Arheologie (937)
Preistorie. Vestigii preistorice, artefacte, antichități (2097)
SM ISO690:2012
MISCHKA, Carsten, PREOTEASA, Constantin, MISCHKA, Doris. Cercetări arheologice pluridisciplinare neinvazive efectuate asupra siturilor Precucuteni-Cucuteni de la Traian (judeţul Neamţ). In: Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare, Ed. 10, 30-31 mai 2018, Chișinău. Chișinău: Institutul Patrimoniului Cultural, 2018, Ediția 10, pp. 58-59. ISBN 978-9975-84-063-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare
Ediția 10, 2018
Conferința "Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare"
10, Chișinău, Moldova, 30-31 mai 2018

Cercetări arheologice pluridisciplinare neinvazive efectuate asupra siturilor Precucuteni-Cucuteni de la Traian (judeţul Neamţ)

CZU: 902/903(498)

Pag. 58-59

Mischka Carsten1, Preoteasa Constantin2, Mischka Doris1
 
1 Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg,
2 Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Piatra-Neamţ
 
 
Disponibil în IBN: 8 iunie 2018



Teza

In anii 2017-2018 au fost efectuate cercetări arheologice pluridisciplinare neinvazive (prospecțiuni geofizice, fotografii aeriene cu drona și modelări digitale ale terenului) de către specialiștii Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni din Piatra-Neamț din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț și cei ai Institutului de Pre- și Protoistorie Erlangen, din cadrul Universității „Friedrich-Alexander” Erlangen-Nurnberg (Germania) asupra celor două situri celebre aparținand complexului cultural Precucuteni-Cucuteni de la Traian („Dealul Viei” – Precucuteni I și „Dealul Fantanilor” – Precucuteni III și Cucuteni A-B). Cu acest prilej au fost obținute date noi privind caracteristicile lor, respectiv amplasamentul, forma, dimensiunile, limitele, starea de conservare a vestigiilor, dispunerea vechilor săpături arheologice, tipurile de complexe. Aceste informații le completează și in anumite cazuri le corectează pe cele mai vechi, obținute in urma cercetărilor arheologice sistematice coordonate de către Vladimir Dumitrescu și Hortensia Dumitrescu. Situl de la Traian-„Dealul Viei” a fost cercetat in mare măsură, pe suprafața sa identificandu-se in prezent doar cateva resturi de complexe precucuteniene. Deși autorii cercetărilor mai vechi menționau existența unui șanț de apărare, cercetările neinvazive de dată recentă indică faptul că situl nu dispunea de un sistem de fortificație antropic, fiind insă bine protejat natural de pante abrupte, o ravenă și alte cateva anomalii geologice discontinui. Cateva dintre acestea din urmă au fost intersectate de vechile secțiuni și interpretate ca șanțuri de apărare. Situl de la Traian-„Dealul Fantanilor” a fost cercetat invaziv pe scară largă, in prezent mai putandu-se identifica in cuprinsul său cateva resturi de construcții cucuteniene incendiate, precum și un șanț de apărare de mari dimensiuni. Existența unui al doilea șanț de apărare, menționat in literatura de specialitate in urma investigațiilor mai vechi, nu este insă confirmată de cercetările neinvazive recente.