Determinarea proprietăților fizico-chimică ale făinii de topinambur (Helianthus Tuberosus)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
710 49
Ultima descărcare din IBN:
2021-11-19 17:51
SM ISO690:2012
GÎNCU, Ecaterina, CHIRSANOVA (CALCATINIUC), Aurica. Determinarea proprietăților fizico-chimică ale făinii de topinambur (Helianthus Tuberosus). In: 25 de ani de reformă economică în Republica Moldova: prin inovare şi competitivitate spre progres economic, 23-24 septembrie 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Departamentul Editorial-Poligrafic al ASEM, 2016, Vol.1, pp. 323-326. ISBN 978-9975-75-834-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
25 de ani de reformă economică în Republica Moldova: prin inovare şi competitivitate spre progres economic
Vol.1, 2016
Conferința "25 de ani de reformă economică în Republica Moldova: prin inovare şi competitivitate spre progres economic"
Chișinău, Moldova, 23-24 septembrie 2016

Determinarea proprietăților fizico-chimică ale făinii de topinambur (Helianthus Tuberosus)


Pag. 323-326

Gîncu Ecaterina1, Chirsanova (Calcatiniuc) Aurica2
 
1 Academia de Studii Economice din Moldova,
2 Universitatea Tehnică a Moldovei
 
Disponibil în IBN: 24 aprilie 2018


Rezumat

Alimentation is one of the most important factors to protect and promote health. Diabetes is a chronic disease characterized by insufficient secretion and deliver of insulin by tissues. Analysis of scientific literature establishes that topinambour is a valuable raw material for diabetics because it contains much nutritive substances for diabetics. Topinambour contain much quantity of dry matter (up to 20%), from which inulin quantity is up to 80%. Insulin is a polysaccharide hydrolysis which results with harmless sugar for diabetics, named fructose. To realize research purpose were used native tubers, 2015-2016 crop years. Its quality was verified in compliance with normative-technical documents. In this research were study organoleptic quality indexes like: exterior and inner section appearance, smell and taste. Also, were tested physic-chemical indexes like: humidity, dry matter content, mass fraction of metallic impurities, mass fraction of mineral impurities, water retention capacity, that state quantity and quality of topinambour flour.

Cuvinte-cheie
topinambur, insulină,

făină de topinambur, diabet zharat, retenție de apă