Varfurile de lance cu urechiușe pe tocul de inmănușare din perioada tarzie a epocii bronzului din Europa de Est (mileniul II a.Chr.)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
643 4
Ultima descărcare din IBN:
2020-06-02 10:28
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902/904(4-11) (5)
Arheologie (935)
Preistorie. Vestigii preistorice, artefacte, antichități (2093)
Vestigii culturale ale diferitelor perioade istorice (3377)
SM ISO690:2012
UŞURELU, Eugen. Varfurile de lance cu urechiușe pe tocul de inmănușare din perioada tarzie a epocii bronzului din Europa de Est (mileniul II a.Chr.) . In: Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare, Ed. 9, 30-31 mai 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: "Notograf Prim" SRL, 2017, Ediția 9, p. 46. ISBN 978-9975-84-030-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare
Ediția 9, 2017
Conferința "Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare"
9, Chișinău, Moldova, 30-31 mai 2017

Varfurile de lance cu urechiușe pe tocul de inmănușare din perioada tarzie a epocii bronzului din Europa de Est (mileniul II a.Chr.)

CZU: 902/904(4-11)

Pag. 46-46

Uşurelu Eugen
 
Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM
 
Disponibil în IBN: 27 februarie 2018



Teza

Cele mai timpurii varfuri de lance cu urechiușe pe tocul de inmănușare din perioada tarzie a epocii bronzului din Europa de Est iși fac apariția in regiunea Volga-Ural odată cu pătrunderea in acest spațiu către sfarşitul mil. III – inceputul mil. II a.Chr. a purtătorilor fenomenului cultural Seima-Turbino. Acestea sunt reprezentate de tipul Turbino, mai vechi, avand tija la baza lamei inzestrată cu nervuri longitudinale trifurcate, și de tipul Seima, mai recent, cu tija lamei romboidală. In următoarele etape (II-V) ale perioadei tarzii a epocii bronzului, in Europa de Est capătă răspandire derivate ale varfurilor de lance cu urechiușe pe tocul de inmănușare de tip Seima, unele avand și formă circulară a tijei lamei. Totodată, in ceea ce privește dimensiunile, atat ale lamelor, cat și ale tocului, in cazul acestora este constatată o mai mare diversitate. Cat privește funcționalitatea urechiușilor, este mai argumentată ipoteza conform căreia acestea constituie un atribut menit să suplimenteze elementele ornamentale prin adăugarea unor pandantive sau a altor obiecte cu incărcătură simbolică diversă. In etapele VI–VII (ultimul sfert al mil. II a.Chr.) ale perioadei tarzii a epocii bronzului, varfuri de lance cu urechiușe pe tocul de inmănușare in Europa de Est nu mai sunt documentate, funcțiile indepline de urechiușe fiind preluate de perforaţiile de diverse forme și dimensiuni ale lamelor varfurilor de lance inzestrate cu acestea.