Viabilitatea micromicetelor în funcție de condițiile utilizate în procesul de liofilizare
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
712 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-01-15 02:52
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
579.6:573.6.086.83 (1)
Microbiologie aplicată (368)
Biologie generală şi teoretică (106)
SM ISO690:2012
SÎRBU, Tamara. Viabilitatea micromicetelor în funcție de condițiile utilizate în procesul de liofilizare. In: Intellectus, 2017, nr. 4, pp. 108-113. ISSN 1810-7079.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Intellectus
Numărul 4 / 2017 / ISSN 1810-7079 /ISSNe 1810-7087

Viabilitatea micromicetelor în funcție de condițiile utilizate în procesul de liofilizare

Viability of Micromycetes Depending on the Conditions Used in the Lyophilization Process.

Выживаемость микромицетов в зависимости от условий, используемых в процессе лиофилизации.

CZU: 579.6:573.6.086.83

Pag. 108-113

Sîrbu Tamara
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 8 februarie 2018


Rezumat

Viabilitatea tulpinilor de micromicete liofilizate depinde mai mult de temperatura de congelare şi mai puţin de parametrii sistemului de sublimare. Pentru liofilizarea micromicetelor se recomandă: temperatura de congelare a materialului (–40oC) – (-60oC) şi presiunea în timpul desecării de 6Pa, care asigură o viabilitate înaltă a micromicetelor liofilizate.

The viability of the lyophilized micromycetes strains depends to a greater extent on the freezing temperature and less on the parameters of the sublimation system. For lyophilization of micromycetes is recommended: the shock freezing temperature of the material (-40oC) - (-60oC) and the vacuum pressure during drying 6 Pa, which ensures a high viability of the lyophilized micromycetes.

Жизнеспособность штаммов лиофилизированных микромицетов в большей степени зависит от температуры заморозки и меньше от параметров сублимационной системы. Для лиофилизации микромицетов рекомендуется: температура шоковой заморозки материала (-40oC) – (-60oC) и вакуумное давление при сушке 6 Пa, что обеспечивает высокую жизнеспособность лиофилизированных микромицетов.