Izolarea coptizinei din herbă de rostopască (Chelidonium majus L.)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
991 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-05 13:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
577.1:615.322 (3)
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (664)
Medicamentele potrivit originii lor (478)
SM ISO690:2012
CASIAN, Igor, CASIAN, Ana. Izolarea coptizinei din herbă de rostopască (Chelidonium majus L.) . In: Intellectus, 2013, nr. 1, pp. 92-95. ISSN 1810-7079.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Intellectus
Numărul 1 / 2013 / ISSN 1810-7079 /ISSNe 1810-7087

Izolarea coptizinei din herbă de rostopască (Chelidonium majus L.)
CZU: 577.1:615.322

Pag. 92-95

Casian Igor, Casian Ana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 13 decembrie 2013


Rezumat

În prezenta lucrare este descris un nou procedeu de izolare a coptizinei în formă de bisulfat din extractele hidroalcoolice ale herbei de rostopască. Procedeul constă în purificarea preliminară a extractului vegetal prin tratarea cu acid sulfuric la pHul 3,0-3,5 şi cristalizarea ulterioară a bisulfatului de coptizină la pH-ul 1,0-1,2. Procedeul elaborat este simplu, economic şi va permite investigarea mai profundă a unor acţiuni farmacologice prescrise coptizinei, precum şi implementarea acestei substanţe în industria farmaceutică. De asemenea, sunt descrise procedeele de purificare a bisulfatului de coptizină şi transformarea acestuia în alte săruri de coptizină, cum sunt, de exemplu, sulfatul şi clorura. Clorura de coptizină are compoziţia cea mai stabilă şi poate fi utilizată în calitate de substanţă de referinţă. Au fost studiate proprietăţile fizico-chimice ale substanţelor obţinute.

A new way of coptisine isolation in the form of bisulphate from hydro-alcoholic extracts of the Chelidonium herb is described in the present work. The process consists in prerefining the plant extract by sulphuric-acid treatment at pH 3.0-3.5 followed by the coptisine bisulphate crystallization at pH 1.0-1.2. The developed procedure is quite simple and economic and will allow to investigate more deeply some pharmacological effects, attributed to coptisine, and to introduce this substance in the pharmaceutical industry. There are also described the processes for bisulphate purification from coptisine and its transformation in other salts, such as sulphate and chloride. Having the most stable composition, coptisine chloride can be used as a reference substance. Physical and chemical properties of obtained substances have been studied.

Cuvinte-cheie
Chelidonium majus L., izolarea coptizinei, bisulfat de coptizină, sulfat de coptizină, clorură de coptizină