Evaluation of gluten contamination of gluten-free products in the Republic of Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
405 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-29 19:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664:613.2:614.31(478) (1)
Producerea și consevarea alimentelor solide (296)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181)
Inspecţie şi control sanitar (92)
SM ISO690:2012
SIMINIUC, Rodica, ŢURCANU, Dinu. Evaluation of gluten contamination of gluten-free products in the Republic of Moldova. In: Journal of Engineering Sciences, 2022, vol. 29, nr. 3, pp. 166-175. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.52326/jes.utm.2022.29(3).14
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 29, Numărul 3 / 2022 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

Evaluation of gluten contamination of gluten-free products in the Republic of Moldova

Evaluarea contaminării cu gluten a produselor aglutenice în Republica Moldova

DOI:https://doi.org/10.52326/jes.utm.2022.29(3).14
CZU: 664:613.2:614.31(478)

Pag. 166-175

Siminiuc Rodica, Ţurcanu Dinu
 
Technical University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 19 octombrie 2022


Rezumat

Celiac disease (CD) is an autoimmune condition, triggered by gluten ingestion, which affects the small intestine, destroying the villi. It is considered that in recent years CD has undergone a real "metamorphosis" due to the constant increase in diagnosed cases. The only treatment available for BC is to stick to a gluten-free diet throughout your life. Adherence to a GFD requires strict elimination of gluten-containing products, as patients with CD are very sensitive to the toxic effect of gluten. The purpose of the research is to evaluate whether the products marketed on the territory of the Republic of Moldova, labeled as gluten-free products, are safe for people with celiac disease, from the perspective of their gluten content. The identification of gluten in GF products sold in supermarkets in the capital was done using the GlutenToxPro gluten detection kit for food, beverages, and work surfaces (AOAC-RI). Research has shown that both gluten-free products imported with the Crossed Grain logo and those just labeled gluten-free (both imported and local), pose no risk to people with gluten-related disorders: the gluten content of all samples was up to 20 ppm. Local, non-packaged GF products (developed and made available to consumers by the supermarkets concerned) pose an increased risk of contamination.

Boala celiacă (BC) este o afecțiune autoimună, declanșată de ingestia la gluten, care afectează intestinul subțire, cu distrugerea vilozităților. Se consideră că în ultimii ani BC a suferit o adevărată „metamorfoză” din cauza creșterii constante a cazurilor diagnosticate. Singurul tratament disponibil pentru BC este aderarea pe tot parcursul vieții la o dietă fără gluten. Aderarea la un GFD impune eliminarea strictă a produselor care conțin gluten, deoarece pacienții cu BC sunt foarte sensibili la efectul toxic al glutenului. Scopul cercetării constă a evalua dacă produsele comercializate pe teritoriul Republicii Moldova, etichetate ca produse fără gluten, sunt sigure pentru persoanele cu maladia celiacă, din perspectiva conținutului de gluten în ele. Identificarea glutenului în produsele GF comercializate în supermarketurile din capitală s-a realizat cu ajutorul kitului de detecție a glutenului pentru alimente, băuturi și suprafețe de lucru GlutenToxPro (AOAC-RI). Cercetările au arătat că atât produsele fără gluten importate cu sigla Crossed Grain, cât și cele doar etichetate fără gluten (atât de import cât și locale), nu prezintă niciun risc pentru persoanele cu tulburări legate de gluten: conținutul de gluten din toate probele a fost de până la 20 ppm. Produsele GF locale, neambalate (elaborate și puse la dispoziția consumatorilor de către supermarketurile în cauză) reprezintă risc sporit de contaminare.

Cuvinte-cheie
Celiac disease, certified products, Crossed Grain logo, Food safety, food labeling, gluten free,

etichetarea alimentelor, fără gluten, maladia celiacă, produse certificate, siguranța alimentelor, sigla spicul tăiat