Studiul proprietăților fizico-chimice și efectul terapeutic a substațelor biologic active din usturoi
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
319 13
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-05 00:03
SM ISO690:2012
MÎLANIUC, Eugenia. Studiul proprietăților fizico-chimice și efectul terapeutic a substațelor biologic active din usturoi. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 29-31 martie 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2022, Vol.1, pp. 516-519. ISBN 978-9975-45-828-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.1, 2022
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 29-31 martie 2022

Studiul proprietăților fizico-chimice și efectul terapeutic a substațelor biologic active din usturoi


Pag. 516-519

Mîlaniuc Eugenia
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2022


Rezumat

Usturoiul cunoscut și sub numele Allium Sativum, este o legumă prețioasă cu aromă specifică datorită prezenței compușii organo sulfurați responsabil fiind alliina. Deasemenea există și alți compușio biologic activi precum: melanoide, saponine, compuși fenolici și, steroizi, flavonoide, taninuri, glicozide, alcaloizi. Bogat în vitamine (A, PP, C, B1, B2), minerale: fosfor, clor, zinc și iod. A fost și este utilizat pe scară largă la prepararea bucatelor ca condiment. Utilizat de către strămoșii noștri în scopuri medicinale profilactice și terapeutice pentru tratarea diferitor boli. Usturoiul manifestă diverse proprietăți protectoare cardiovasculare, anticancerigene, antifungice, antiinflamatorii, imunomodulatoare și altele.

Cuvinte-cheie
compuși orgno sulfurați (Aliina), flavonoide, saponine, alicină