Articolul precedent |
Articolul urmator |
319 13 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-05 00:03 |
SM ISO690:2012 MÎLANIUC, Eugenia. Studiul proprietăților fizico-chimice și efectul terapeutic a substațelor biologic active din usturoi. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 29-31 martie 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2022, Vol.1, pp. 516-519. ISBN 978-9975-45-828-3.. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor Vol.1, 2022 |
||||||
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor" Chișinău, Moldova, 29-31 martie 2022 | ||||||
|
||||||
Pag. 516-519 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Usturoiul cunoscut și sub numele Allium Sativum, este o legumă prețioasă cu aromă specifică datorită prezenței compușii organo sulfurați responsabil fiind alliina. Deasemenea există și alți compușio biologic activi precum: melanoide, saponine, compuși fenolici și, steroizi, flavonoide, taninuri, glicozide, alcaloizi. Bogat în vitamine (A, PP, C, B1, B2), minerale: fosfor, clor, zinc și iod. A fost și este utilizat pe scară largă la prepararea bucatelor ca condiment. Utilizat de către strămoșii noștri în scopuri medicinale profilactice și terapeutice pentru tratarea diferitor boli. Usturoiul manifestă diverse proprietăți protectoare cardiovasculare, anticancerigene, antifungice, antiinflamatorii, imunomodulatoare și altele. |
||||||
Cuvinte-cheie compuși orgno sulfurați (Aliina), flavonoide, saponine, alicină |
||||||
|