Turtele cu mac – tradiții de preparare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
638 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-02 18:47
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.81(478) (8)
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263)
SM ISO690:2012
TABUNȘCIC, Olga. Turtele cu mac – tradiții de preparare. In: Tradiţii şi procese etnice, Ed. 3, 31 martie 2022, Chişinău. Chişinău: Notograf Prim, 2022, Ediția 3, p. 56. ISBN 978-9975-84-157-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tradiţii şi procese etnice
Ediția 3, 2022
Simpozionul "Tradiţii şi procese etnice"
3, Chişinău, Moldova, 31 martie 2022

Turtele cu mac – tradiții de preparare

CZU: 392.81(478)

Pag. 56-56

Tabunșcic Olga
 
Academia de Studii Economice din Moldova
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 18 iulie 2022


Rezumat

Gastronomia tradițională, alături de istorie, cultură, religie și etnie continuă să joace un rol important în definirea identității naționale și individuale. Ritmul intens al vieții moderne din ultimele decenii, schimbă foarte rapid concepția despre mâncare, iar tradițiile gastronomice se prăbuşeşc dramatic sub acțiunea noilor preferințe ale populației de a se alimenta. Tendința de uniformizare și standardizare a gustului în materie de alimentaţie, conduce la dispariția diversității și identității culinare. Astfel, tot mai multe preparate tradiționale, pline de gust, valoare și istorie, tind să fie date uitării. În tendința revitalizării Turtelor cu mac sunt prezentate rezultatele studiului, în cadrul Programului de Stat 20.8009.0807.17 REVICULT, rețeta fiind preparată în Republica Moldova (nord și centru), la fel în Moldova și Ardeal, România. Turtele cu mac sunt considerate preparate de post. Cele preparate în Ajunul Crăciunului sunt numite Scutecele/Pelincile Domnului, Julfe, Turte de Crăciun făcând referință către scutecele în care a fost învelit Domnul la naștere, consemnând sfârșitul postului și oferindu-se drept pomană. Sunt atestate, după mai multe surse, ca existență de sute de ani, rețetele fiind transmise din generație în generație și adaptate la posibilitățile timpurilor. Astfel, regăsim în unele localități Turtele preparate și acoperite doar cu mac, după însiroparea lor (sateleTarasova, Mateuți, raionul Rezina), în alte localități însiropate cu julfă (amestec din apă îndulcită cu miere, cu semințe din cânepă mărunțite în piuă și trecute prin sită) (r-nul Drochia), acoperite cu nuci mărunțite și cu mac sau doar cu mac (satele Salcia, Climăuții de Jos, Socola, Vadul-Rașcov, raioanele Florești, Camenca, Șoldănești, Ungheni, Dondușeni). Prezintă interes pentru studiu și ustensilele utilizate în prepararea diverselor preparate dulci, cum ar fi macohon-ul, marcotețul, budăiul, etc.