Recuperări istorice. Personalităţi şi acţiuni ale exilului românesc postbelic promotoare ale cauzei Basarabiei (1949-1989)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
221 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-10 20:46
SM ISO690:2012
TUZU, Andreea. Recuperări istorice. Personalităţi şi acţiuni ale exilului românesc postbelic promotoare ale cauzei Basarabiei (1949-1989). In: Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie: In Memoriam Gheorghe Palade, 28 aprilie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Academia de Administrare Publică, 2017, Ediţia IV, p. 92. ISBN 978-9975-71-901-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie
Ediţia IV, 2017
Sesiunea "Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie:"
Chișinău, Moldova, 28 aprilie 2017

Recuperări istorice. Personalităţi şi acţiuni ale exilului românesc postbelic promotoare ale cauzei Basarabiei (1949-1989)


Pag. 92-92

Tuzu Andreea
 
Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”
 
 
Disponibil în IBN: 6 iunie 2022


Rezumat

Prezentul demers este unul de recuperare a personalităţilor și acţiunilor exilului românesc postbelic al căror scop era acela de a face cunoscută istoria Basarabiei și de a atrage atenţia oamenilor politici occidentali și opiniei publice din Vest asupra situaţiei Basarabiei în anii regimului comunist. Pentru a răspunde acestui deziderat, lucrarea de faţă se va concentra, pe de o parte, asupra prezentării acelor personalităţi din cadrul exilului care au militat pentru promovarea cauzei Basarabiei și, în sens mai larg, a istoriei acestei provincii românești. Pe de altă parte, vor fi prezentate acţiunile întreprinse de aceste personalităţi în încercarea atingerii propriului dezideratului. În acest sens, vor fi reliefate principalele articole și lucrări publicate în exil referitoare la Basarabia, iar în ceea ce privește activităţile românilor din exil, vor fi evidenţiate cu precădere cele întreprinse de Asociaţia „Pro Basarabia și Bucovina”, organismul de reprezentare a Basarabiei și Nordului Bucovinei în exil. Astfel că un accent deosebit în cadrul prezentei lucrări va cădea asupra acestei asociaţii fondate la data de 1 decembrie 1953, la Paris, de către diplomatul Nicolae Dianu, ce a strâns în jurul său o serie de personalităţi politice și culturale românești din exil. În esenţă, scopul acestei asociaţii era acela de a asigura permanenţa Basarabiei în cadrul exilului românesc postbelic. Sursele care stau la baza documentării temei propuse constau în dosarele personale ale unora dintre personalităţile exilului românesc postbelic create de fosta Securitate, aflate în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (București), precum și într-o serie de publicaţii ale exilului românesc postbelic consultate fie în arhiva Bibliotecii Române de la Freiburg (Germania), fie în arhiva Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (București). De asemenea, pentru elaborarea acestui studiu vor fi utilizate și jurnale și memorii ale unor exilaţi români, precum și unele lucrări generale sau speciale dedicate problemei exilului românesc postbelic.