Specificul şi importanţa unor obiecte de schimb în cadrul relaţiilor comerciale dintre traci şi colonizatorii greci (sec. VII-VI a. Chr.)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
342 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-29 11:45
SM ISO690:2012
FORMANCIUC, Andrian. Specificul şi importanţa unor obiecte de schimb în cadrul relaţiilor comerciale dintre traci şi colonizatorii greci (sec. VII-VI a. Chr.). In: Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie: In Memoriam Gheorghe Palade, 28 aprilie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Academia de Administrare Publică, 2017, Ediţia IV, p. 42. ISBN 978-9975-71-901-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie
Ediţia IV, 2017
Sesiunea "Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie:"
Chișinău, Moldova, 28 aprilie 2017

Specificul şi importanţa unor obiecte de schimb în cadrul relaţiilor comerciale dintre traci şi colonizatorii greci (sec. VII-VI a. Chr.)


Pag. 42-42

Formanciuc Andrian
 
Institutul Patrimoniului Cultural
 
 
Disponibil în IBN: 4 iunie 2022


Rezumat

Relaţiile comerciale dintre traci și greci sunt atestate încă din faza timpurie a procesului de colonizare greacă a litoralului de vest și nord-vest Pontic. În calitate de unităţi de schimb se utilizau obiecte mici de bronz, numite de specialiști vârfuri de săgeţi monedă și care aveau valoare monetară. Acestea, aveau forma unor frunze de salcie sau de laur, prevăzute cu nervuri mediane proeminente iar capetele îngroșate și ușor arcuite. De asemenea sunt cunoscute săgeţi cu trei muchii, dintre care, unele cu aripioare, care aveau vârfurile tăiate și tubul de înmănușare adesea umplut cu plumb. Menţionăm, că în baza descoperirii în cantităţi mari a acestei categorii de piese în spaţiul carpato-balcanic, de rând cu formele de turnat, unii cercetători le consideră de factură tracică. Totodată, alţi specialiști sunt de părerea că aceste artefacte sunt o invenţie a colonizatorilor greci. Vârfurile de săgeţi monedă se întâlnesc atât descoperiri izolate, cât și în așezări sau tezaure, deseori depistate în număr impresionant de mare. Aceste vestigii sunt caracteristice unui areal destul de vast, care cuprinde zona de vest și parţial de nord al Mării Negre (de la Apollonia până la Olbia), regiunea dobrogeană (orașelor grecești Histria și Argamum) și Bugul inferior (așezarea Berezani). Astfel, considerăm că aceste obiecte prin specifi cul lor și zona de răspândire au jucat un rol important în apariţia și evoluţia acestor relaţii comerciale din sec. VII-VI a. Chr., ce au dus la interdependenţe, indiferent de provenienţa lor.