Români şi maghiari într-o dispută politică referitoare la ideea de naţiune: Dumitru Brătianu şi Daniel Iranyi în ziarul „La Presse” (1851)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
304 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-17 00:49
SM ISO690:2012
TANASĂ, Remus. Români şi maghiari într-o dispută politică referitoare la ideea de naţiune: Dumitru Brătianu şi Daniel Iranyi în ziarul „La Presse” (1851). In: Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie, 13 mai 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Academia de Administrare Publică, 2016, Ediţia III, pp. 49-50. ISBN 978-9975-71-774-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie
Ediţia III, 2016
Sesiunea "Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie"
Chișinău, Moldova, 13 mai 2016

Români şi maghiari într-o dispută politică referitoare la ideea de naţiune: Dumitru Brătianu şi Daniel Iranyi în ziarul „La Presse” (1851)


Pag. 49-50

Tanasă Remus
 
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 3 iunie 2022


Rezumat

În vara anului 1851, în condiţiile cooptării lui Dumitru Brătianu în Comitetul Central Democratic European de la Londra, fondat de Giuseppe Mazzini pentru a combate monarhia austriacă şi cea rusească, a avut loc o interesantă dispută de idei referitoare la conceptul de naţiune. Protagoniştii au fost chiar Dumitru Brătianu şi fostul secretar al Comitetului Salvării Publice de la Pesta, Daniel Iranyi. Printr-un schimb de scrisori publicate în ziarul parizian „La Presse”, cei doi şi-au expus punctul de vedere privitor la elementele care ar fi trebuit să desemneze caracterul naţional al unei comunităţi etnice. Polemica a pornit de la evenimentele din Transilvania dintre anii 1848-1849, ambii interlocutori exprimând de fapt viziunea şi năzuinţele conducerii politice a propriei naţiuni. Disputa s-a învârtit în jurul a două paradigme: naţiunea etno-simbolistă, ipotetizată de români, sau cea istorică, dorită de maghiari. În epocă, destrămarea Imperiului Austriac părea iminentă, iar panslavismului rusesc lăsa impresia că va înghiţi toate naţiunile mici în curs de afi rmare din sud-estul Europei. Astfel, scopul acestui schimb de idei a fost acela de a ajunge la un numitor comun în vederea unei confederaţii dunărene compuse din români, maghiari şi slavii de la sudul Dunării.