Eficiența economică privind producerea strugurilor de masă în Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
424 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-14 18:22
SM ISO690:2012
IAŢIŞIN, Tatiana, TIMOFTI, Elena. Eficiența economică privind producerea strugurilor de masă în Republica Moldova. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării, Ed. 15, 15-16 octombrie 2021, Chișinău. Chisinau, Moldova: INCE, 2021, Ediția 15, Vol.1, pp. 340-350. ISBN 978-9975-3529-7-0..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 15, Vol.1, 2021
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
15, Chișinău, Moldova, 15-16 octombrie 2021

Eficiența economică privind producerea strugurilor de masă în Republica Moldova

Economic efficiency regarding the production of table grapes in the Republic of Moldova

JEL: Q1;Q10;Q12;Q17

Pag. 340-350

Iaţişin Tatiana1, Timofti Elena2
 
1 Institutul Naţional de Cercetări Economice,
2 Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 18 mai 2022


Rezumat

În lucrare este abordat conceptul de dezvoltare și eficiență economică care exprimă în modul cel mai cuprinzător rezultatele ce se obțin într-o activitate economică, evaluată prin prisma resurselor consumate pentru desfășurarea acestei activități. Viticultura, deține un loc bine precizat în economia agricolă şi economia națională, a cărei importanță se poate aprecia din mai multe puncte de vedere. În prezent, în Republica Moldova sunt plantate aproximativ 126 mii ha de viță de vie, din care 18,9 mii ha sunt plantate cu soiuri de masă. Viticultura este un sector intensiv al agriculturii caracterizat printr-un coeficient ridicat de valorificare a terenului. S-a calculat că eficiența economică a viticulturii este mai înaltă de 10 ori, decât a culturilor agricole de câmp. Valoarea producției obținută de pe un hectar, cultivat cu viţa de vie echivalează cu 7 ha de culturi cerealiere.Cercetările au fost realizate în baza datelor furnizate de către Biroul Național de Statistică prin metode de analiză, sinteză, tabelară și grafică.

The paper addresses the concept of economic development and efficiency which is most comprehensively expressed in an economic activity, evaluated in terms of resources consumed to carry out these activities. Viticulture has a well-defined place in the agricultural economy and national economy, the importance of which can be appreciated from several points of view. Currently, in the Republic of Moldova are planted approximately 126 thousand ha of vineyards, of which 18.9 thousand ha are planted with table varieties. Viticulture is an intensive sector in agriculture characterized by a high coefficient of land use. It has been calculated that the economic efficiency of viticulture is 10 times higher than that of field crops. The value of production obtained from one hectare, cultivated with vines is equivalent to 7 ha of cereal crops.The research was conducted based on data provided by the National Bureau of Statistics through methods of analysis, synthesis, tabulation and graphics.

Cuvinte-cheie
eficienţă economică, viticultura, Struguri de masă,

Economic efficiency, viticulture, Table grapes