Evaluarea activității antioxidante in vitro a extractelor liposolubile din fructe de pădure
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
364 0
SM ISO690:2012
POPOVICI, Violina. Evaluarea activității antioxidante in vitro a extractelor liposolubile din fructe de pădure. In: The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83, 24 februarie 2022, Chişinău. Chişinău: 2022, p. 43. ISBN 978-9975-3464-6-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83 2022
Conferința "Intelligent Valorisation of Agro-Food Industrial Wastes"
Chişinău, Moldova, 24 februarie 2022

Evaluarea activității antioxidante in vitro a extractelor liposolubile din fructe de pădure


Pag. 43-43

Popovici Violina
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 9 martie 2022


Rezumat

Compușii cu caracter antioxidant așa ca compușii fenolici, polifenolii, carotenoidele, flavonoidele inhibă radicalii liberi și respectiv inhibă și mecanismul oxidării propriu-zise. Fructele de pădure sunt bogate în compuși antioxidanți și s-a stabilit că extractele liposolubile din măceșe, cătină și păducel se caracterizează prin capacitate antioxidantă ridicată care variază de la 72,05±1,90% până la 90,84±1,90%. Acest fapt se explică prin conținutul bogat a compușilor biologic activi cu caracter antioxidant din extractele analizate și respectiv nemijlocit în pudrele vegetale din fructe de pădure autohtone [1,2]. A fost determinată activitatea antioxidantă în condițiile digestiei gastrice și intestinale in vitro. Digestia gastrică și intestinală a fost simulată in vitro timp de 2h. Evaluarea activității antioxidante în urma digestiei gastrice (pH=2,0±0,1) atestă o creștere esențială pentru extractele liposolubile de cătină, păducel și măceșe în comparație cu proba martor a cărui valori constituie 17,58 ± 0,90 %. Pentru extractele liposolubile valorile constituie : pentru cătină – 46,43±0,90%; pentru măceșe; 37,08± 0,90 % pentru păducel 39,29±0,90%. Valorile ridicate a activității antioxidante pentru extractele liposolubile se explică prin eliberarea treptată a compușilor biologic activi în procesul de digestie gastrică. În continuarea procesului de digestie gastrointestinală a fost efectuată simularea fazei de digestie intestinală indusă prin incubarea probelor în mediu alcalin (pH=8,2±0,1). Datele obținute ne arată că activitatea antioxidantă a extractelor liposolubile este mai ridicată în comparație cu proba martor. Activitatea antioxidantă a probei martor constituie 4,26±0,3%, pe când pentru extractele liposolubile, valorile constituie: pentru cătină – 8,09±0,3% ; pentru măceșe – 7,06±0,3 % pentru păducel 4,56±0,3 %. Se observă o scădere treptată a activității antioxidante în decurs de 2 ore atât pentru probele cu adaos de pudră cât și pentru proba martor. Acest fapt poate fi explicat prin stabilitatea scăzută a compușilor biologic activi în condițiile mediului alcalin (pH=8,2±0,1) și formarea metaboliților care inhibă activitatea antioxidantă a compușilor biologic activi din produsele studiate. Fructele de cătină, păducel și măceșe se caracterizează printr-un complex bogat de compuși biologic activi, utilizarea cărora în obținerea extractelor liposolubile sau produselor alimentare cu conținut lipidic sporit va permite încetinirea proceselor oxidative și respectiv asigurarea produselor alimentare cu un termen de valabilitate prelungit [3].

Cuvinte-cheie
antioxidanţi, compuşi biologic activi, uleiuri, liposolubil