Dinamica procesului de obținere a concentratului antocianic din tescovina Fetească Neagră
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
295 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-18 19:30
SM ISO690:2012
COVACI, Ecaterina. Dinamica procesului de obținere a concentratului antocianic din tescovina Fetească Neagră. In: The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83, 24 februarie 2022, Chişinău. Chişinău: 2022, p. 21. ISBN 978-9975-3464-6-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83 2022
Conferința "Intelligent Valorisation of Agro-Food Industrial Wastes"
Chişinău, Moldova, 24 februarie 2022

Dinamica procesului de obținere a concentratului antocianic din tescovina Fetească Neagră


Pag. 21-21

Covaci Ecaterina
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 9 martie 2022


Rezumat

Tescovină de struguri reprezintă 15-25 % din masa strugurilor procesați și conține zahăr nefermentat, alcool, polifenoli, taninuri, pigmenți și alți compuși valoroși. În ciuda faptului că tescovina de struguri are un potențial bioactiv, tehnologiile avansate de exploatare a acestuia nu au fost adoptate pe scară largă în cramele și industriile conexe ale vinificației. Se poate realiza recuperarea compușilor fenolici funcționali din tescovină dulce de struguri roșii, obținându-se produse care pot fi reintroduse în procese tehnologice alimentare ca materie primă nouă. Reutilizarea acestor compuși nu numai că reprezintă numeroase aplicații potențiale, cum ar fi aditivii alimentari, furajeri alimentare, alimente funcționale, nutraceutice, cosmetologice și altele, dar reprezintă și o măsură adecvată pentru mediu și are ca rezultat formarea de produse naturale. În procesul de studiu experimental, în cadrul centrului ce cercetări oenologice Departamentul Oenologie și Chimie FTA/UTM au fost realizate studii privind influența regiuni vitivinicole, condițiile de extracție (solventul, temperatura, modalitatea) asupra indicilor fizico-chimici și de stabilitate a extractelor antocianice din tescovina soiului autohton Feteasca Neagră. În procesul de extracție dublă a probelor de tescovină provenite din cele 3 regiuni vitivinicole: Ștefan Vodă, Codru și Valul lui Traian, la temperaturile de 40°C și 60°C, conținutul alcoolului 40 % vol. și 60 % vol. în mediul de extracție au fost stabilite condițiile optime de extracție și stabilitatea dinamică a acestora. Reprezentarea grafică a rezultatelor denotă că CFT în extracte vegetale crește la mărirea concentrației alcoolului etilic reprezentând 2,86 mg AGE/mL la 40 % vol. și 3,06 mg AGE/mL la 60 % vol. efect descris de solubilitatea diferită a polifenolilor constitutivi din pielița strugurilor.figureFig. 1. Dinamica conținutului unor parametri experimental în sistemul de studiu: a) conținutul total de polifenoli în funcție de regiunea vitivinicolă a probelor de studiu, b) valoarea capacității antioxidante a probelor la diferite regimuri de extracție și solvenți. Din diagrama 1 (a) se atestă un conținut maxim al substanțelor fenolice totale în probele de tescovină de Fetească Neagră din regiunea sudică, cu 0,84 mg AGE/mL mai mare dintre lotul Speia comparativ cu cel din Purcari și respectiv de 0,5 mg AGE/mL pentru lotul Bugeac/Nisporeni. Parametrul capacitatea antioxidantă DPPH (exprimat prin % inhibare) a prezentat valori maxime pentru solvenții acid sulfuric și alcool etilic (81-77 % inhibare) și mai reduse pentru HCl și apa acidifiată (pH 2,6) în limitele 54-75 % inhibare. În baza prelucrării matematice a rezultatelor coeficienții de corelare (R2) a valorilor capacității antioxidante, a conținutului total de antociani și conținutul compușilor fenolici total în funcție de solvenții de extracție și regiunea vitivinicolă prezintă valori semnificative incluse în limitele 0,804 – 0,986.