Dry mounth in stomatology
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
213 1
Ultima descărcare din IBN:
2022-10-02 16:31
SM ISO690:2012
MAZUR, Anatolie, UNKUTA, Diana, MAZUR-NICORICI, Lucia. Dry mounth in stomatology. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 20-22 octombrie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, p. 473. ISBN 978-9975-82-223-7 (PDF)..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2021
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 20-22 octombrie 2021

Dry mounth in stomatology

Xerostomia în stomatologie


Pag. 473-473

Mazur Anatolie, Unkuta Diana, Mazur-Nicorici Lucia
 
”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
 
Disponibil în IBN: 16 decembrie 2021


Rezumat

Background. The severity of xerostomia ranges from mild oral discomfort to significant oral diseases that can compromise the patient's health, food intake and quality of life. Its symptoms can present as a dry mouth, difficulty swallowing, oral mucosa or dry skin. Objective of the study. To review the systematic literature to estimate the prevalence of xerostomia and to estimate the frequency of xerostomia in polyclinic patients. Material and Methods. The data were extracted from the PubMed and American Journal of Dentistry databases over a period of 3 years. 144 studies were identified and 46 articles were selected. At the same time, 52 rheumatic patients were examined. Results. The estimated overall prevalence of dry mouth was 22,0% (17,0-26,0%). We surveyed 52 patients by Xerostomia Inventory - an 11-item summated rating scale which combines the responses to individual items into a single continuous-scale score which represents the severity of chronic xerostomia: I sip liquids to aid in swallowing food; feels dry mouth eating a meal; I get up at night to drink; my mouth feels dry; I have difficulty in eating dry foods; I suck sweets or cough lollies to relieve dry mouth; I have difficulties swallowing certain foods; the skin of my face, lips, nose and eyes feels dry. Respondents are choose 1 of 3 responses “Never” scoring 1; “Occasionally” 2-; and “Often Conclusion. Score 1 was found in 38 (73.07) patients, 2 - 8 (15.38) and 3- 6 (11.53%) cases. Dry mouth symptoms should be alleviated and secondary complications can be prevented.

Introducere Severitatea xerostomiei se prezintă de la un disconfort oral ușor până la boli orale semnificative, care pot compromite sănătatea pacientului, aportul alimentar și calitatea vieții. Simptomele ei se pot prezenta ca gură uscată, dificultate la înghițire, mucoasă bucală sau piele uscată. Scopul lucrării. Revizuirea literaturii sistematic, pentru a estima prevalența xerostomiei în studiile epidemiologice și estimarea frecvenței xerostomiei la pacienții ce se adresează la policlinică. Material și Metode. Datele au fost extrase din bazele de date PubMed și American Journal of Dentistry pe o durată de 3 ani. Au fost identificate 144 studii și selectate 46 articole. Totodată au fost examinaţi 52 pacienți reumatologici. Rezultate. Prevalența globală estimată a uscăciunii gurii a fost de 22,0% (17,0-26,0%). Am anchetat 52 pacienți conform Chestionarului Xerostomia, cu 11-itemi: sorbesc lichide pentru a ajuta la înghițirea alimentelor; simt gura uscată când mănânc; mă ridic noaptea să beau; dificultăți în a mânca alimente uscate; sug acadele sau tușesc pentru a reduce gura uscată; dificultăți la înghițirea anumitor alimente; pielea feței, ochii, buzele, interiorul nasului se simt uscate. Respondenții aleg 1 din 3 răspunsuri: „Niciodată” notând 1; „Ocazional” - 2; și „Adesea” - 3, pentru ultimele 4 săptămâni, apoi acestea sunt combinate într-un singur scor, care reprezintă severitatea xerostomiei cronice. Concluzii. Scorul 1 a fost identificat la 38 (73,07) pacienți, 2-8 (15,38) și 3-6 (11,53%) cazuri. Simptomele uscăciunii gurii trebuie ameliorate, iar complicațiile secundare pot fi prevenite.

Cuvinte-cheie
dry mouth, xerostomia, systematic literature, rating scale,

gură uscată, xerostomie, literatură sistematică, scară de evaluare