Dysglycemia and COVID-19
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
466 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-14 20:16
SM ISO690:2012
ALEXA, Zinaida, MORARI, Vera, CEBOTARI, Inga, TERENTI, Feodora, DARII, Felicia, GULCANEAN, Anna. Dysglycemia and COVID-19. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 20-22 octombrie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, p. 196. ISBN 978-9975-82-223-7 (PDF)..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2021
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 20-22 octombrie 2021

Dysglycemia and COVID-19

Disglicemiile la pacienții cu COVID-19


Pag. 196-196

Alexa Zinaida1, Morari Vera2, Cebotari Inga1, Terenti Feodora2, Darii Felicia2, Gulcanean Anna2
 
1 Timofei Moșneaga Republican Clinical Hospital,
2 ”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
Disponibil în IBN: 9 decembrie 2021


Rezumat

Background. SARS-CoV-2 infection contributes to the development of extrapulmonary manifestations such as diabetes mellitus and stress hyperglycemia, both of which have poor prognosis, higher rate of complications and increased risk of mortality. Objective of the study. The aim of the study was to evaluate the rate of people with different degree of dysglycemia among hospitalized patients with confirmed COVID-19. Material and Methods. The study is retrospective. We analyzed fasting blood glucose in 1791 patients with severe forms of COVID-19 during their hospitalization period and treatment of SARS-CoV-2 infection. HbA1c was evaluated at people with high fasting blood glucose levels to reveal the pre-existing diabetes. Results. The mean age of the patients included in the study was 57.72 ± 12.34 years, the mean value of BMI was 30.54 ± 5.51 kg / m2, the average level of fasting blood glucose value was 8.66 ± 4.45 mmol/l and HbA1c - 7.2 ± 1.94%. According to anamnestic data at admission 22% of patients knew about their diabetes. Blood glucose analysis during hospitalization showed that only 28% of patients had blood glucose levels within normal values. Analyzing the level of fasting blood glucose and HbA1c, primary diabetes was diagnosed in 7% of patients, prediabetes in 15% and 28% of patients had solitary changes in fasting blood glucose. Conclusion. To conclude, SARS-CoV-2 infection predisposes to appearance of dysglycemia in patients with severe forms of COVID-19, especially in people with risk factors for the development of diabetes (age, obesity, cardiovascular disease etc.) and those who have administered glucocorticoid treatment.

Introducere. Infecția SARS-CoV-2 poate contribui la dezvoltarea manifestărilor extrapulmonare, așa ca diabetul zaharat și hiperglicemia, ambele având un prognostic nefavorabil și un risc sporit de mortalitate. Scopul lucrării. Analiza ratei persoanelor care au prezentat diferit grad de disglicemii, printre pacienții cu forme severe de COVID-19. Material și Metode. Am analizat glicemia a jeun la 1791 de pacienți cu forme severe de COVID-19, la momentul spitalizării și pe parcursul tratamentului infecției SARS-CoV-2. La persoanele cu valori majorate ale glicemiei a jeun a fost efectuată HbA1c, pentru a exclude diabetul zaharat preexistent. Rezultate. Pacienții incluși în studiu au avut o vârstă medie de 57,72±12,34 ani, valoarea medie a IMC de 30,54 ±5,51 kg/m2, valorile medii ale glicemiilor fiind de 8,66 ± 4,45mmol/l și a HbA1c de 7,2 ± 1,94 %. Conform datelor anamnestice, la momentul spitalizării 22% dintre pacienți se cunoșteau cu diabet zaharat. Analiza glicemiilor pe parcursul spitalizării a evidențiat că doar 28% dintre pacienți au avut valorile glicemice în limitele valorilor normale. În urma analizei glicemiei a jeun și a HbA1c s-a diagnosticat diabetul zaharat primar depistat la 7%, prediabetul la 15% dintre pacienți, iar 28% dintre pacienți au avut modificări solitare ale glicemiei a jeun. Concluzii. Putem presupune că infecția SARS-CoV-2 predispune la apariția disglicemiilor la pacienții cu forme severe de COVID-19, în special la persoanele care prezintă factori de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat (vârsta, obezitatea, patologiile cardiovasculare etc) și la cei care au administrat tratament cu glucocorticoizi.

Cuvinte-cheie
diabetes mellitus, prediabetes, fasting blood glucose, COVID-19,

COVID-19, glicemia a jeun, diabet zaharat, prediabet