Mechanism of lactose synthesis, regulation, biomedical role, deregulation and treatment
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
410 5
Ultima descărcare din IBN:
2022-11-27 12:27
SM ISO690:2012
CIMPOI, Aurelia, PRICHICI, Victoria, FULGA, Ala. Mechanism of lactose synthesis, regulation, biomedical role, deregulation and treatment. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 20-22 octombrie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, p. 55. ISBN 978-9975-82-223-7 (PDF)..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2021
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 20-22 octombrie 2021

Mechanism of lactose synthesis, regulation, biomedical role, deregulation and treatment

Sinteza lactozei -mecanismul, reglarea, rolul biomedical, dereglările și tratamentul lor


Pag. 55-55

Cimpoi Aurelia, Prichici Victoria, Fulga Ala
 
”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
 
Disponibil în IBN: 6 decembrie 2021


Rezumat

Background. Lactose is an organic compound, a carbohydrate found in milk. Dairy foods are popular for their pleasant taste and for their contribution in maintaining and improving consumer’s health. Lactose is present in 3 main forms, lactulose, lactitol, lactobionic acid, used in medical treatment. Objective of the study. The goal of the study is the actualization and enriching of knowledge via lactose intolerance, also about its role in deregulation in body’s function ant the adequate treatment. Material and Methods. As support for the research were used university literature, Biochimiemedicală, author L. Lîsîi, and auxiliary literature Advanced Dairy Chemistry Volume 3: Volume 3. Lactose, water, salts and vitamins edited by P. F. Fox. There were also used a diversity of online informative platforms. Results. Worldwide approximately 76% of population has lactose intolerance, a disorder characterized by the inability to digest and absorb lactose, with clinical symptoms at the level of gastrointestinal tract. Depending of the quantity of lactose that is tolerated, there are different forms of intolerance, light intolerance (8-10 grams) medium intolerance (due to 1 gram) and severe form (absolute lack of tolerance). Each form requires a specific food ratio that should be consumed to respect the body’s needs and to avoid excesses. Judging by the enzymatic deficiency there are 3 main forms of lactose intolerance: congenital, primary and secondary lactose intolerance. Conclusion. Lactose intolerance is not just a simple state of discomfort, but an inflammatory syndrome that affects the adequate function of digestive, immune and endocrine system. The diagnose made on time, and the approach of a heathy lifestyle could prevent the possible complications.

Introducere. Lactoza este un compus organic, o glucidă întâlnită în lapte. Produsele lactate sunt populare datorită menţinerii şi îmbunătăţirii stării de sănătate. Lactoza este prezentă în 3 forme: lactuloza, lactitolul și acidul lactobionic, produșii cărora pot fi utilizați în scop terapeutic. Scopul lucrării. Scopul lucrării constă în dezvoltarea cunoștințelor cu privire la inovațiile și ultimele date actualizate despre lactoză, rolul acesteia, dereglările care le produce în organism și tratamentul acestora. Material și Metode. Ca suport pentru cercetare a fost utilizată literatura universitară - Biochimie medicală, autor L. Lîsîi, precum și literatura auxiliară Advanced Dairy Chemistry Volume 3: Volume 3. Lactose, water, salts and vitamins editată de P. F. Fox. Suplimentar au fost implicate diverse platforme informative on-line. Rezultate. În lume, circa 76% din populație are intoleranță la lactoză. Este o afecțiune caracterizată prin incapacitatea de a digera și de a absorbi lactoza, manifestată clinic prin simptome gastrointestinale. În funcție de cantitatea de lactoză tolerată, se deosebesc diverse forme, cea ușoară (8-10g), medie (până la 1g) și severă (lipsă completă de toleranță). Fiecare dintre acestea necesită un anumit raport al alimentelor, care trebuie consumate, pentru a respecta normele și, totodată, de evitare a abuzurilor. Din punct de vedere al cauzei deficitului enzimatic se descriu 3 forme de intoleranță la lactoză: congenitală, primară și secundară. Concluzii. Intoleranța la lactoză nu este o simplă stare de disconfort, ci un sindrom inflamator, care afectează buna funcționare a sistemului digestiv, a celui imunitar și endocrin. Diagnosticul precoce și abordarea unui mod de viață adecvat, poate preveni apariția complicațiilor.

Cuvinte-cheie
lactose, lactitol, lactulose,

lactoză, lactuloză, lactitol