Education for Healthy Eating in the Actual Curricular Context – A Case Study
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
581 14
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-12 10:22
SM ISO690:2012
ANGHEL, Gabriela Alina, GORGHIU, Gabriel, BURULEANU, Claudia Lavinia, GORGHIU, Laura Monica. Education for Healthy Eating in the Actual Curricular Context – A Case Study. In: 3rd Central and Eastern European LUMEN, 8-10 iunie 2017, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Editura LUMEN, 2017, pp. 27-31. ISBN 978-973-166-461-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
3rd Central and Eastern European LUMEN 2017
Conferința "3rd Central and Eastern European LUMEN"
Chişinău, Moldova, 8-10 iunie 2017

Education for Healthy Eating in the Actual Curricular Context – A Case Study


Pag. 27-31

Anghel Gabriela Alina, Gorghiu Gabriel, Buruleanu Claudia Lavinia, Gorghiu Laura Monica
 
Valahia University of Targoviste
 
 
Disponibil în IBN: 29 noiembrie 2021


Rezumat

A healthy diet is the easiest way to protect the individual‘s health, having a series of benefits which starts from ensuring the whole needed palette of nutrients for the body and ends with relieving the symptoms of diseases, such as diabetes or hypertension. In this respect, it is important to train the children to eat healthy foods, the schools playing a very important role in the education and promotion of healthy eating among young students. One of the projects - coordinated by Valahia University Targoviste - that proposed training activities for teachers and learning activities for students, having as central target developing healthy and sustainable habits which must be acquired by young students related to healthy eating, is the Erasmus+ project entitled: ―EduForHealth - Let’s make it better! Raising the awareness of the triad nutrition-health-food safety in school education‖. In the frame of the abovementioned project, an accredited continuous professional development program was organized, being oriented on topics (learning units) concerning Food Science, divided so that - one the one hand - to provide to learners, regardless of their level of education, an extensive coverage of the area, and - on the other hand -, to fulfill the teachers‘ expectation and needs, as those were concluded during the first project activity focused on analyzing the curricula related to Nutrition, Health and Food Safety. The activities were designed from theoretical and practical point of view, bearing in mind that the experiential learning is meaningful and, at the same time, can develop long time skills to those involved in the educational process. The paper underlines the results of a case study designed to identify the conditions that influenced the implementation of the learning units in the classroom, taking into account both educational levels: primary and secondary.

O dietă sănătoasă reprezintă cel mai simplu mod de a proteja sănătatea unui individ, având o serie de beneficii care pornesc de la asigurarea întregii palete de nutrienţi necesari pentru organism, şi se încheie cu ameliorarea simptomelor bolilor, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea. În acest sens, este foarte importantă instruirea copiilor referitoare la consumul alimentelor sănătoase, şcolile jucând un rol hotărâtor în educaţia şi promovarea unei alimentaţii sănătoase în rândul tinerilor. Unul dintre proiectele coordonate de Universitatea Valahia din Târgovişte, care a propus activităţi de instruire a cadrelor didactice şi a activităţi de învăţare pentru elevi, având drept obiectiv dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase şi durabile ce trebuie dobândite de tineri, privitor la alimentaţia sănătoasă, este proiectul Erasmus+: ―EduForHealth - Let’s make it better! Raising the awareness of the triad nutrition-health-food safety in school education‖. În cadrul proiectului, a fost organizat un program de dezvoltare profesională continuă, acreditat, orientat pe o serie de subiecte (unităţi de învăţare) referitoare la ştiinţa alimentelor, astfel încât - pe de o parte - să ofere elevilor, indiferent de nivelul educaţional, competenţe specifice educaţiei pentru sănătate, şi - pe de altă parte -, satisfacerea aşteptărilor şi nevoilor cadrelor didactice, aşa cum au fost definite acestea în cadrul primei activităţi a proiectului, axată pe analiza curriculară legată de nutriţie, sănătate şi siguranţă alimentară. Activităţile au fost concepute din punct de vedere teoretic şi practic, având în vedere că învăţarea experienţială reprezintă o tipologie relevantă ce poate dezvolta abilităţi semnificative, pentru întreaga viaţă, pentru cei implicaţi în procesul educaţional. Lucrarea încearcă să pună în valoare rezultatele unui studiu de caz ce are ca scop identificarea condiţiilor care au influenţat implementarea unităţilor de învăţare propuse în clasă, luând în considerare ambele niveluri educaţionale: primar şi secundar.

Cuvinte-cheie
Healthy eating nutrition, health education, learning units, EduForHealth project