Physical development and eating habits of a teenage group from Dimitrie Cantemir high school in Iasi
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
399 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-09 16:20
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[613.96+613.2]-053.7(498-21) (1)
Sănătatea şi igiena în relaţie cu vârsta, sexul, etnia (72)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181)
SM ISO690:2012
ABDULAN, Irina, ALBU, Adriana, GHICA, Dragoș-Cătălin. Physical development and eating habits of a teenage group from Dimitrie Cantemir high school in Iasi. In: One Health and Risk Management, 2021, nr. 2(4), pp. 86-92. ISSN 2587-3458. DOI: https://doi.org/10.38045/ohrm.2021.4.08
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
One Health and Risk Management
Numărul 2(4) / 2021 / ISSN 2587-3458 /ISSNe 2587-3466

Physical development and eating habits of a teenage group from Dimitrie Cantemir high school in Iasi

Dezvoltarea fizică și obiceiurile alimentare ale unui lot de adolescenți de la liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași

DOI:https://doi.org/10.38045/ohrm.2021.4.08
CZU: [613.96+613.2]-053.7(498-21)

Pag. 86-92

Abdulan Irina, Albu Adriana, Ghica Dragoș-Cătălin
 
University of Medicine and Pharmacy “Grigore T. Popa”, Iasi
 
 
Disponibil în IBN: 18 octombrie 2021


Rezumat

Introduction. Eating habits are formed in the first years of life and sometimes persist throughout lifetime. It is necessary to develop coherent nutritional educational programs to guide adolescents towards a healthy diet. Material and methods. The study was conducted on a group of 194 students from the ninth and the twelfth grade from Dimitrie Cantemir High School in Iasi. These young people were evaluated for their physical development with the help of body mass index and eating habits. Eating habits were assessed on the basis of a weekly food intake questionnaire. The processing of the results was carried out by the Pearson test. Results. Physical development was mainly at normal values (68.55%). There were 19.07% underweight students but also 12.37% young people with obesity. Milk was present in menus especially 2-3 times (35.05%) or 1 time (25.77%) per week, with insignificant differences by class and sex. Chicken meat was mainly consumed 2-3 times a week (42.78%) with insignificantly differing in classes, but significant in gender (p˂0.001). Vegetables were consumed especially 2-3 times (30.92%) per week or daily (28.35%). Sweets were consumed mainly on a daily basis (29.89%) or 2-3 times (26.28%) per week. Conclusions. The eating habits of students surveyed were different in girls than in boys, an aspect that draws attention to young females for whom identification with the current ideal of beauty is essential.

Introducere. Obiceiurile alimentare se formează în primii ani de viață și uneori persistă de a lungul vieții. Este necesar să se dezvolte programe educaționale nutriționale coerente pentru a ghida adolescenții către o dietă sănătoasă. Material și metode. Studiul a fost realizat pe un grup de 194 de elevi din clasele a IX-a și a XII-a de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași. La acești tineri a fost apreciată dezvoltarea fizică cu ajutorul indicelui de masă corporal și al obiceiurilor alimentare, care au fost evaluate pe baza unui chestionar săptămânal privind consumul de alimente. Prelucrarea rezultatelor a fost efectuată cu ajutorul testului Pearson. Rezultate.Dezvoltarea fizică s-a încadrat, mai ales, la valori normale (68,55%). S-au identificat 19,07% elevi subponderali și 12,37% tineri cu obezitate. Laptele a fost prezent în meniuri în special de 2-3 ori (35,05%) sau de 1 dată (25,77%) pe săptămână, cu diferențe nesemnificative, în funcție de clasă și de sex. Carnea de pui s-a consumat în principal de 2-3 ori pe săptămână (42,78%), cu diferențe nesemnificative pe clase, dar semnificative după sex (p˂0,001). Legumele s-au consumat în special de 2-3 ori (30,92%) pe săptămână sau zilnic (28,35%). Dulciurile s-au consumat mai ales zilnic (29,89%) sau de 2-3 ori (26,28%) pe săptămână. Concluzii.Obiceiurile alimentare ale elevilor chestionați diferă la fete față de băieți, aspect care atrage atenția asupra adolescentelor pentru care identificarea cu idealul actual de frumusețe este esențială.

Cuvinte-cheie
physical development, eating habits, high school students,

dezvoltare fizică, obiceiuri alimentare, elevi de liceu