Conservarea in situ a agrobiodiversității vegetale – factor de reușită în promovarea agriculturii durabile
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
383 34
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-12 10:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633:57.086.83 (1)
Cultura plantelor de câmp (1495)
Tehnici biologice, echipament şi metode experimentale în general (194)
SM ISO690:2012
GANEA, Anatolie. Conservarea in situ a agrobiodiversității vegetale – factor de reușită în promovarea agriculturii durabile. In: Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor, Ed. 7 , 4-5 octombrie 2021, Chişinău. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2021, Ediția 7, pp. 221-224. ISBN 978-9975-56-912-5. DOI: https://doi.org/10.53040/gppb7.2021.58
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor
Ediția 7, 2021
Conferința "Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor"
7 , Chişinău, Moldova, 4-5 octombrie 2021

Conservarea in situ a agrobiodiversității vegetale – factor de reușită în promovarea agriculturii durabile

DOI: https://doi.org/10.53040/gppb7.2021.58
CZU: 633:57.086.83

Pag. 221-224

Ganea Anatolie
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 7 octombrie 2021


Rezumat

The article gives brief information on inventorying of some crop wild relatives in the forest ecosystems of different soil-climatic zones of Republic of Moldova, and collection of accessions of the local forms of cultivated plants on farms. It was found that natural populations of 5 pilot species – wild cherry, wild pear, cornelian cherry, wild apple and hazelnut are degrading under the influence of envi-ronmental stresses. It is noted that the range of social-economic and political factors of the past 60-70 years has led to significant genetic erosion of the local gene pool of agricultural crops. Elaboration of the effective methods for in situ conservation of agrobiodiversity will facilitate the greening of agricultural production and introduction of the elements of sustainable agriculture.

Cuvinte-cheie
agrobiodiversitate, conservarea in situ, rude sălbatice ale plantelor cultivate, forme locale de culturi agricole, agricultura durabilă.