Phytochemical study of biological active substances in the component of seed and flaxseed oil Linum usitatissimum L
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
553 28
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-20 22:34
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
543.4:665.3 (3)
Metode de analiză spectrală. Metode de analiză optică (68)
Uleiuri. Grăsimi. Ceruri. Adezivi. Gume. Rășine (111)
SM ISO690:2012
MELENTIEV, Eugenia, CALMUŢCHI, Lidia, CODREANU, Sergiu, PITUȘCAN, Alina. Studiul fitochimic al substantelor biologic active din componenta semintelor și uleiului de in Linum usitatissimum L. In: Acta et commentationes (Ştiinţe Exacte și ale Naturii), 2021, nr. 1(11), pp. 165-174. ISSN 2537-6284. DOI: https://doi.org/10.36120/2587-3644.v11i1.165-174
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Acta et commentationes (Ştiinţe Exacte și ale Naturii)
Numărul 1(11) / 2021 / ISSN 2537-6284 /ISSNe 2587-3644

Phytochemical study of biological active substances in the component of seed and flaxseed oil Linum usitatissimum L

Studiul fitochimic al substantelor biologic active din componenta semintelor și uleiului de in Linum usitatissimum L

DOI:https://doi.org/10.36120/2587-3644.v11i1.165-174
CZU: 543.4:665.3

Pag. 165-174

Melentiev Eugenia, Calmuţchi Lidia, Codreanu Sergiu, Pitușcan Alina
 
Universitatea de Stat din Tiraspol
 
 
Disponibil în IBN: 5 octombrie 2021


Rezumat

Flax seeds and oil have an increased interest due to the high content of antioxidant compounds, lignans-polyphenols, dietary fiber, oil and essential unsaturated fatty acids omega-3, omega-6, omega-9. Due to biologically active substances and nutrients from flax seeds, they have become important ingredients for the realization of foods used in the human diet and as functional food in medicine [1-3]. The research was focused on examining the variability of the composition of three varieties of flax seeds collected from plants grown in the Republic of Moldova, Ukraine, Romania; optimization of the extraction system, analysis of extract from defatted seeds and assessment of polyphenol content, appreciation of the quality of flax oils extracted from different varieties of seeds, according to the organoleptic and physico-chemical parameters.

Semint,ele s, i uleiul de in au un interes sporit datorita cont,inutului ridicat de compus, i antioxidant,i, lignani-polifenoli, fibre alimentare, ulei s, i acizi gras, i nesaturat,i esent,iali omega-3, omega-6, omega-9. Datorita substant,elor biologic active s, i a nutrient,ilor din semint,ele de in, acestea au devenit ingrediente pentru fabricarea produselor alimentare folosite în dieta umanas,i ca aliment funct,ional în medicina [1-3]. Cercetarile au fost axate pe examinarea variabilitat,ii compozit,iei a trei soiuri de semint,e de in colectate din plantele cultivate în Republica Moldova, Ucraina, România; optimizarea sistemului de extract,ie, analiza extractelor din semint,ele de in degresates, i aprecierea cont,inutului de polifenoli, valorificarea calitat,ii uleiurilor de in, extrase din diferite soiuri de semint,e dupa parametrii organolepticis, i fizico-chimici.

Cuvinte-cheie
biologically active substances, flaxseed, flaxseed oil, lignan-polyphenols, dietary fiber, essential fatty acids,

biologically active substances, flaxseed, flaxseed oil, lignan-polyphenols, dietary fiber, essential fatty acids