Cartofilia ca element de promovare a personalităților culturii Moldovei
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
379 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-03-28 16:00
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
929:656.835.121(478) (1)
Biografii și studii înrudite (484)
Transport și servicii poștale. Organizarea și controlul circulației (269)
SM ISO690:2012
CIOBANU, Constantin. Cartofilia ca element de promovare a personalităților culturii Moldovei. In: Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.: In memoriam Acad. Iustin Frățiman, Ed. 2, 10-12 septembrie 2020, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: "Print-Caro" SRL, 2021, Ediția 2, p. 19. ISBN 978-9975-3300-4-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.
Ediția 2, 2021
Congresul "Istorie, etnografie şi spiritualitate în viziunea personalităţilor basarabene din a doua jumătate a sec. al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea"
2, Chişinău, Moldova, 10-12 septembrie 2020

Cartofilia ca element de promovare a personalităților culturii Moldovei

CZU: 929:656.835.121(478)

Pag. 19-19

Ciobanu Constantin
 
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
 
 
Disponibil în IBN: 28 septembrie 2021


Rezumat

Deși Moldova dintre Prut și Nistru este baștina unei galerii mari de oameni iluștri, personalități notorii, care au făcut faimă acestui meleag, cartofilia basarabeană și-a amintit de ei foarte târziu. E adevărat că anterior au apărut, sporadic, câteva cărți poștale ilustrate, dedicate unor personalități, acestea, însă, erau emise în tiraje extrem de reduse și, evident, n-au avut o răspândire largă. Și doar în anul 2002 Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, cel mai mare producător de produse cartofile din Republica Moldova, și-a amintit că au existat (și există!) personalități marcante ale vieții științifice şi culturale, care, prin activitatea lor, au contribuit la dezvoltarea culturii naționale. Studiul respectiv presupune o analiză a dezvoltării fenomenului cartofil din Republica Moldova, atenția principală fiind îndreptată la evidențierea modului cum a fost inițiată și reflectată galeria oamenilor iluștri ai Basarabiei. Informația textuală e completată de un compartiment iconografic, ce prezintă piesele cartofile ce redau viața și activitatea mai multor personalități, care au lăsat urme adânci în cultura națională. Pentru realizarea acestor cărți poștale, s-au folosit imagini fotografice, dar și lucrări ale artiștilor plastici. În viziunea autorului, cărțile poștale ilustrate sunt un bun reper pentru cei interesați de istoria științei sau de istoria culturii, dar și de opera științifică sau culturală a unor personalități concrete, deoarece prezintă implicit niște parcursuri intelectuale ce pot servi drept model.